Home

Achtergrond 32 reacties

Minder verkoop melkrobots klap voor Lely

Lely Industries voelt de effecten van de lage melkprijzen en de economische crisis aan de verkopen van met name melkrobots.

Het bedrijf heeft daarom uitzendkrachten weggestuurd en probeert een deel van het personeel op andere plaatsen in het bedrijf aan het werk te houden. Dit zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen het Algemeen Dagblad. "We hebben de indruk dat melkveehouders als gevolg van de berichtgeving over de economische situatie terughoudend investeren. Ook worden ze geconfronteerd met een lage melkprijs. Dat is onmiddellijk merkbaar," aldus de woordvoerder. Lely was vandaag niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Het bedrijf heeft in de voorbije jaren goede zaken gedaan met de verkoop van melkrobots aan melkveehouders. Op Nederlandse melkveebedrijven zijn volgens diverse berichten meer dan 1.100 robots geplaatst, overigens van diverse fabrikanten. Vorig jaar opende Lely nog een nieuwe fabriek in Rotterdam, waar 200 mensen werken. In een fabriek in Maassluis werken 275 mensen. Hier staat het hoofdkantoor van de onderneming. Mogelijk wordt deze vestiging ook verplaatst, maar dat is nog onzeker. Het bedrijf wil hoe dan ook in de buurt blijven van de huidige lokatie.

Lely produceert ook mest- en voerrobots en machines voor de hooibouw. Over 2008 zijn nog geen bedrijfsresultaten bekend gemaakt. Over 2007 boekte het bedrijf een enorme omzetgroei. Die steeg met bijna 50 miljoen euro van 94 naar 142 miljoen. Het netto-resultaat voor belastingen steeg van 3,4 miljoen naar 4,3 miljoen euro.

Lely Industries haalde meer dan 80 procent van de omzet in Europa. De omzet in Noord-Amerika vertoonde echter een sterke groei.
Het bedrijf behaalde in 2007 meer dan 70 procent van de omzet uit de verkoop van melkrobots en toebehoren (104 miljoen euro). Ruim een kwart van de omzet (37 miljoen euro) werd behaald uit de verkoop van landbouwmachines (voornamelijk bestemd voor de grasoogst).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Verkoop melkrobot is vast te goed gegaan. Duidelijk een afname van klanten met behoefte om te worden uitgemolken.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Zo japie en henk opgetrommeld door lely om even wat te schrijven! Staat zeker ook in het servicecontract net als je mond houden over dingen die niet goed gaan. Als ik op marktplaats kijk zie ik alleen lelyrobots te koop waarom niet gewoon inruilen bij lely onee dat doen ze niet.....

 • no-profile-image

  ex

  Hey robot melkers als jullie te lui zijn om zelf te melken had je je quotum moeten verkopen toen het nog zo duur was dat was pas slim nu moet je mij eens voorrekenene wanneer je het terug verdiend hebt wat je gekocht hebt en wat je zelf had kunnen verkopen. Stel 500000ltr x2 euro=1000000 als je nu 40 bent had je 1000000:25=40000 euro per jaar nu verdien je dat niet eens wed ik. En dan kun je je grond nog verhuren en mest aan laten voeren tel uit je winst....

 • no-profile-image

  zeker

  Beste econoom ik snap wel waarom sommige robotmelkers zich aangesproken voelen door eerlijk thuis. Het is gewoon lang niet bij elke robotmelker roze geur en manneschijn kijk maar weer in de veeteelt van deze week het zal best werken maar lang niet overal en daar heeft ie gewoon gelijk in en diegene die het hardst reageren zullen wel de meeste pijn hebben een alleen een tevrede gebruiker zul je niet zo snel horen denk ik ongeacht het merk ik kom overal ze hebben allemaal wel wat die rooie en die blauwe....

 • no-profile-image

  zich

  Ja eerlijk thuis, kom zelf uit de sector. Ik weet dus zeker wel wat een koe of een plant is mag men ook wel verwachte als daar de studie voor gevolgd is. Dus daar zit je fout het enige wat ik zie is dat iedereen over zich heen laat lopen. En altijd schuld afschuift op anderen.

 • no-profile-image

  dirk

  En wat doet ex. boer nu dan de hele dag?
  Tegen de mestchauffeur lopen klagen dat een ander gek is en hij wijs en zich de hele dag kapot vervelen of werkt hij nu onder een baas?

 • no-profile-image

  gert

  er worden ook weinig nieuwe stallen verkocht

 • no-profile-image

  techneut

  Van hand melken naar de eerste melkmachine. Van de ligboxen stal met melkput naar de robot. Nog even en dan weer handmelken? Of hopelijk naar de robot (arm).

 • no-profile-image

  putmelker

  Toch vreemd. Je zou toch mogen verwachten dat juist de robot zorgt voor meer arbeidsproduktiviteit en hierdoor hoger inkomen. Als de robot alleen bij een hoge melkprijs interessant is, dan trek ik mijn conclusie over de kosten.

 • no-profile-image

  kritische

  is het niet zo dat de kwaliteit van de andere merken robots de lely robot hebben ingehaald en hij daarom minder verkocht wordt?

 • no-profile-image

  Henk

  Lely is wel de beste merk qua melkrobots, ze blijven voorop lopen ook al is het nu iets minder. Iets minder wil niet zeggen dat het slecht gaat. Er worden gewoon minder verkocht dan jaar geleden, maar het zijn er nog meer dan genoeg!
  Lely is een wereldmerk dat het zeker goed blijft doen!

 • no-profile-image

  Japie

  Zo is het maar net, Lely is zeker de beste en zal nu ook gewoon doorgaan.
  De opzet die het bedrijf hanteert zoals in Nederland zie ik de andere robotfabrikanten nog niet doen.
  Lely is ook als enigste een NEDERLANDS product waar we zeker trots op mogen zijn!

 • no-profile-image

  Kristof

  Er gaat hier en daar zeker wat fout met robots, maar hier en daar zijn er toch veehouders die bijna onwaarschijnlijke cijfers kunnen voorleggen. Robotmelken vergt heel wat specialiteit. Ben je er geen persoon voor dan blijf je er vanaf.
  Jaren geleden was ik er tegen, nu kan ik het sommige veehouders aanbevelen.
  De keuze van merk laat ik hier in het midden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eerlijk thuis, volgens mij moet jij ook nooit met een melkrobot gaan melken, jij bekijkt het alleen van de negatieve kant en dan kan het nooit wat worden. Blijf aljeblieft bij je conventinele systeem. Maar ik weet zeker de meeste robotmelkers dik tevreden zijn en nooit meer terug willen. Natuurlijk zit er aan robotmelken (ongeacht merk) negatieve kanten, maar het conventionele heeft ook zo zijn nadelen. Een ieder moet zelf zijn afweging daarin maken wat voor hem het belangrijk is.

 • no-profile-image

  landmand

  Wat zijn dan de negatieve kanten van een melkrobot wij hebben op ons bedrijf twee robbotten van Delaval en onze medewerker ontslagen en veel meer vrije tijd en een hogere produktie per koe. de hoger kosten worden gedekt door de lagere loonkosten en hogere melkproduktie

 • no-profile-image

  vd Zanden

  En jullie zijn dan z.g.n COLLEGA melkveehouders van elkaar, nou is hier bepaald niet veel van te merken .

 • no-profile-image

  Robotmelker

  Zolang er geen resultaten van de concurrenten bekend zijn kun je dat niet zeggen, zeker is wel dat die druk bezig zijn met een inhaalslag tov 10 jaar geleden

 • no-profile-image

  Frank

  Hey eerlijk, doe eens eerlijk tegen anderen. zet je echte naam er even neer. en als je nog meer te zijken, steek die energie maar in nuttige dingen zoals melken in je gewone melkstal, ga beleggen, graaf een gat met de schep en gooi m weer dicht.
  Robotmelken had 50 jaar geleden al moeten bestaan:P

 • no-profile-image

  melkveehouder

  pfffffff, zijn we bijna verlost van alle geschrijf over de rentabiliteit van quotumaankoop, wordt gepubliceerd dat Accon Avm heeft uitgevlooid dat robotmelken even duur is als melken in de melkstal.
  En om als accountant niet aangesproken te worden, staat even verder vermeldt dat dit geldt als voor melken in de melkstal vreemde arbeid wordt ingehuurd.

 • no-profile-image

  eco

  Ik snap niet dat robotmelkers zich aangesproken voelen door eerlijk thuis. Ik ga er vanuit dat ieder voor zijn eigen situatie weet wat het beste past.
  Waarschijnlijk is eerlijk thuis een wat behoudender ondernemer. Hij heeft nog Mrij-koeien en kan daar prima de kost mee verdienen.
  Eerlijk thuis is gewoon geen fan van automatisering en holsteinisering voor zijn situatie.
  Ik ben overigens erg voor holsteinisering en minder voor automatisering.

 • no-profile-image

  Boer

  Het ligt er ook aan waar je woond. Hier in Canada zijn de afstanden groot. Als je ergens op visite gaat kan het zo enkele uren rijden zijn. Mensen die zo'n robot hebben lopen met een pager op zak die hun laat weten als er een storing is. Ik geloof dat de robot trouwens voor de meeste mensen aardig zijn werk doet. De pager schijnd echter altijd af te gaan als je weg bent op visite, als je kaarten hebt weten te bemachtigen voor de beste plaatsen van een belangrijke ijshockey wedstrijd, of wanneer je de hele week uitgekeken hebt om met de kameraden lekker te gaan zaalvoetballen met daarna een potje bier. Daar moet je wel tegen kunnen. Econoom heeft gelijk dat het bij je moet passen. Zelf kan ik daar absoluut niet tegen. Daarom werk ik met simpele robuste techniek die zich door de jaren heen bewezen heeft, eenvoudig door me zelf met een multitester door te meten is en als het kapot is snel en goedkoop zelf kan vervangen. Hier in canada wordt dat de kiss metode genoemd. Kiss is een afkorting voor keep it simpel stupid!!

 • no-profile-image

  Johan

  Dan ben je ex-boer ..dus lijkt het me dat je al een paar jaartjes meeloopt. Dan ga je op dit artikel toch niet als een klein kind reageren op de na na na na naaa manier?? Dan moet je je inderdaad wel vervelen... Wij melken met een robot vanwege de arbeidsverlichting (rugproblemen) en de flexibiliteit. Iedereen mag toch voor zichzelf bepalen op welke manier zij hun koeien melken? Het is jammer voor Lely dat ze zoveel minder verkopen, maar op dit moment zijn er nog tig andere bedrijven die de omzet zien dalen, past redelijk bij dat woordje wat iedereen bijna in iedere zin gebruikt..juust den Kredietcrisis. Veel bedrijven hebben/krijgen problemen met de liquiditeit en de financieringen bij de banken. Dus of ze willen of niet, er wordt simpelweg minder geinvesteerd. We zullen duimen dat het snel weer de goede kant op gaat. Ondertussen melken we lekker verder :) Mooi werk immers ;)

 • no-profile-image

  ex

  Ex boer heeft net zo gedacht als ik denk ik meer kan ik er niet aan verdienen ik fok nu jongvee op en help collega boeren in drukke tijden met bemesten en kuilen. Ik kom op bedrijven zat met een robot die hebben geen vrije tijd meer dan een putmelker ze zijn alleen niet tijd gebonden dat is het enige voordeel en nu het in de knip slechter gaat komt de kostprijs weer voor dag dat moet in mijn ogen altijd....

 • no-profile-image

  ergerd

  Domme boeren. Is er hier maar een die gelijk heeft en dat is vd Zanden uit Venlo. Jullie lopen altijd op el kaar te vitten. Prijs is te laag, dit gaat niet goed dat gaan niet goed. Hij doet dit niet goed de ander dat niet. Wordt tijd dat er eens wat meer samengewerkt wordt door de boeren en tuinders in het land. Jullie laten je allemaal uitmelken. Wat is de kostprijs voor en wat krijgen jullie? En dan niet gaan klagen dat je uitgespeeld wordt maar zijn jullie uiteindelijk allemaal zelf schuld want samenwerken. Dat was er vroeger toen de buurman kwam helpen en nu is het ieder voor zich. Erg slechte zaak ga zo door en jullie lopen de komende 100 jaar nog voor nix te werken. DENK HIER MAAR EENS OVER NA

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Is er iemand die mij kan vertellen hoeveel lely melkrobots er op de schroothoop beland zijn. Volgens mij kun je ze op 1 hand tellen. Denk hier maar eens over na.

 • no-profile-image

  eerlijk

  he melkveehouder zou jij vertellen dan dat je een miskoop had gedaan, en dan eigenlijk weer terug naar een gewone melkstal wilde nee denk het niet de meeste kunnen gewoon niet meer terud denk aan aanpassingen stal in de knip enz enz ik weet zeker dat er veel terug wilde ook een lely. Als ik kijk op de lijst met jaren 1e klas melk staan ze er in 1 keer niet meer op nu ze een lely hebben ......

 • no-profile-image

  zeker

  Kijk es in de boerderij frank kun je zien dat er nog steeds niet veel robot melkers zijn. Toen de melkmachine kwam was er binnen 5 jaar bijna geen boer meer te vinden die nog met de hand molk. Toen daarna de melkput kwam geld hetzelfde verhaal dat is nie zeiken is gewoon zo. Een robot zal best werken maar een gewone stal ook ieder zijn idee en mening. En als je niet zoveel te melken hebt ben je met een uurtje klaar is goed te doen en kun je goed leven kan ik ook zelfs nu met deze prijs houd ik het nog wel ff vol.....

 • no-profile-image

  landmand

  Er wordt af en toe gedaan als of het hogere wetenschap is om met robots te werken, maar dat is het niet.
  Nu moet ik wel zeggen dat wij gestuurd koeverkeer hebben (feedfirst) en dus nooit geen koeien halen.
  ik hoor van andereen die dat niet hebben dat ze 2a 3 keer per dag koeien halen,
  dan is je tijdwinst zo weg.
  en natuurlijk is het duurder en heeft het geen nut om en robot te kopen en verder niks te veranderen dan kan het nooit uit.
  Je moet naar meer koeien per man of minder mensen met het zelfde aantal koeien. Het merk van de robot maakt niks uit als het maar Lely of Delaval is

 • no-profile-image

  eerlijk

  hey ergerd zich weet je waar de meeste boeren last van hebben, mensen die zich met boeren bemoeien zonder verstand van zaken! Jij staat zeker ook als je niet op vakantie bent met je hondje te kijken hoe een boer koeien haalt uit de wei en dan vraagt waar gaan ze nu heen naar een ander weiland ? nee ze worden gemolken o doet u dat vaak ja 2 keer per dag behalve in het weekend

 • no-profile-image

  Stor Landmand

  Denk, dat een robot een goeie aanvulling is, maar dat het inderdaad ook niet voor elke boer weg is gelegd.
  Ik durf het wel aan met een robot, maar ik heb te veel koeien om met robot naar mijn inzien financiel beter uit te komen.
  Volgens mij zijn robots intressant tot een 200 koeien max. Daarnaar capaciteit melkputten.
  Landmand Denemarken, de loonkosten zijn voor jou ook heel anders dan voor een Nederlandse boer,daardoor zou jou financiel plaatje er sneller anders uitzien.

 • no-profile-image

  arend

  en naarmate de melkprijs zakt probeert men zich hier op een onacceptabele wijze de frustratie's op een ander te botvieren, gewoon doen waar je goed in bent en waar je je prettig bij voelt en zoals ede staal al bezong: het hef nog nooit zo donker west of het weur aaltied wal weer licht

 • no-profile-image

  jannie

  Aangezien wij er ooit zelf over dachten een robot aan te schaffen, dacht ik laat ik dit artikel en bijbehorende commentaren maar eens even lezen.
  Heren boeren, ik sta perplex.
  Stop toch met deze kolder, een beetje je frustraties botvieren op elkaar.
  Agd, het wordt tijd dat jullie dit stoppen. Maak het onmogelijk om nog te reageren op artikelen. Het gaat nergens over en niemand wordt er beter van.
  Blijkbaar hebben boeren geen respect over en voor elkaars mening.
  Dan is het beter dat ze niets meer kunnen zeggen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.