Home

Achtergrond

Minder ozonaantasters in de lucht

Europa doet meer stoffen in de ban die de ozonlaag aantasten. Methylbromide verdwijnt daarom in maart volgend jaar.

Chloorfluorkoolwaterstoffen (hcfk's) mogen niet meer gemaakt worden vanaf 2019, vijf jaar eerder dan een internationaal Verdrag van Montreal was afgesproken.

Het parlement heeft woensdag ingestemd met een rapport hierover van Hans Blokland (ChristenUnie). "Een mijlpaal, dit is echt een goede stap richting een beter milieu'', aldus Blokland. Hij had de hcfk's liever al in 2015 verboden, maar dat bleek onhaalbaar.

Eerder waren al de schadelijke cfk's in onder meer koelkasten fors beperkt. De EU wil nog minder ozonaantasters in de lucht, omdat wetenschappers voorspellen dat de ozonlaag later herstelt dan verwacht. In plaats van 2050 wordt nu rond 2065. "We moeten er dus een schepje bovenop doen'', aldus Blokland.

De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon. De laag bleek in de jaren tachtig te verdwijnen door chemische stoffen. Met name boven Antarctica ontstond een gat. De dunnere ozonlaag leidt tot meer gevallen van huidkanker en staar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.