Home

Achtergrond 441 x bekeken

Minder goed resultaat voor slachterij Gosschalk

Runder- en varkensslachterij Gosschalk in Epe heeft in 2007 een minder jaar beleefd dan in het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag 2007 van de publiciteitsschuwe onderneming. De winst voor belasting van Gosschalk Beheer liep terug van 3,4 miljoen euro vóór belasting in 2006 naar 1,8 miljoen in 2007. Na belasting bleef daar nog een nettowinst van over van bijna een miljoen euro.

Dit bedrag was waarschijnlijk nog lager geweest als het bedrijf niet had geprofiteerd van een verlaging van de voorzieningen. In 2006 had Gosschalk nog een bedrag van 2,7 miljoen euro in kas als voorziening met het oog op een eventuele uitbraak van een besmettelijke dierziekte. In 2007 is deze post met 1,7 miljoen euro verlaagd tot een bedrag van 1 miljoen euro. In 2001 leed het bedrijf flinke schade door de uitbraak van mond- en klauwzeer op de Veluwe.

Ook profiteerde het bedrijf van het feit dat in 2007 geen bedragen meer waren geblokkeerd door bijvoorbeeld het Productschap Vee en Vlees in verband met de export van partijen vlees naar bestemmingen buiten de Europese Unie. Het bedrijf exporteert onder meer rundvlees naar Rusland en het Midden-Oosten.

De omzet van Gosschalk daalde in 2007 naar een totaal van 166 miljoen euro. Dit is ongeveer 11 miljoen minder dan de omzet over 2006. Het bedrijf had net als in 2006 ongeveer tweehonderd mensen in dienst bij de diverse onderdelen van Gosschalk Beheer. In 2007 slachtte Gosschalk ongeveer 80.000 runderen. In 2008 werd ongeveer hetzelfde aantal dieren geslacht. Daarmee blijft het de op twee na grootste runderslachterij van Nederland, na Vion en slachterij Weijl.

Het aantal varkensslachtingen bij Gosschalk daalde in 2008 van 5 naar 4 procent van het totaal. Daarmee kwam het aantal varkensslachtingen in 2008 uit op ongeveer 60.000 per jaar. Over de resultaten in 2008 valt nog niets te melden, omdat Gosschalk geen bekendmakingen doet en het de jaarrekening pas op het allerlaatst deponeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.