Home

Achtergrond 232 x bekeken

Miljardenfusie Canadese olieconcerns

Het Canadese olieconcern Suncor Energy heeft met zijn branchegenoot Petro-Canada overeenstemming bereikt over een fusie ter waarde van 14 miljard dollar (10,2 miljard euro).

Dat maakten beide partijen vandaag bekend. Door de samenvoeging ontstaat het grootste energiebedrijf van Canada. De fusie wordt afgehandeld via een aandelenruil. Suncor betaalt een premie van ongeveer 25 procent voor Petro-Canada. Na afronding bezitten de aandeelhouders van Suncor ongeveer 60 procent van het fusiebedrijf en de aandeelhouders van Petro-Canada circa 40 procent. De transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond en moet leiden tot een jaarlijkse kostenverlaging van 300 miljoen dollar.

Suncor is de op een na grootste producent van aardolie uit Canadese teerzanden. Petro-Canada heeft naast een keten van pompstations in Canada ook activiteiten in onder meer de Noordzee en Noord-Afrika en uitgebreide raffinagecapaciteiten. De twee bedrijven controleren samen een geschatte reserve van ongeveer 7,5 miljard vaten olie en gas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.