Home

Achtergrond 104 x bekeken

Menzis scherpt medicijnbeleid verder aan

Zorgverzekeraar Menzis scherpt opnieuw de regels voor medicijnverstrekking aan.

Apothekers mogen vanaf 1 juni van ongeveer 25 medicijnen alleen nog de goedkoopste varianten aan Menzis-klanten leveren.

De geneesmiddelen hebben per jaar een gezamenlijke omzet bij Menzis van 100 tot 120 miljoen, zo heeft een woordvoerder vandaag gezegd. Het zijn bijvoorbeeld pijnstillende pleisters die door kankerpatiënten worden gebruikt, antihormonen ter bestrijding van prostaatkanker, en antidepressiva.

Vorige zomer verlaagde Menzis ook al de prijzen van een groot aantal medicijnen, onder meer voor de veelgebruikte cholesterolverlagers. Die maatregel leidde toen tot zeer grote besparingen.

Van veel medicijnen bestaan dure en goedkope varianten die vaak exact dezelfde medische werking hebben, en die van dezelfde kwaliteit zijn. Het verschil in prijs wordt bijvoorbeeld bepaald door de vraag of er patent op de pillen zit of niet.

De overheid en zorgverzekeraars willen dat apothekers vooral de goedkoopste varianten aan hun klanten verkopen. Dit om de kosten van medicijngebruik zo laag mogelijk te houden. De premies die burgers moeten betalen voor ziektekosten zullen op die manier minder hard stijgen, is de verwachting.

Apothekers en medicijnfabrikanten zijn faliekant tegen het prijsbeleid.Apothekers zeggen zelfs failliet te gaan, en de kwaliteit van de zorg aan klanten niet te kunnen handhaven. Volgens zorgverzekeraars hebben burgers jarenlang veel te veel betaald voor medicijnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.