Home

Achtergrond 390 x bekeken 44 reacties

'Melkveehouder teert in op zijn reserves'

De melkveehouderij teert in op zijn reserves en zal, wanneer de overheid op korte termijn geen doeltreffende maatregelen neemt, in een diepe recessie geraken.

Daardoor zal het Nederlandse landschap voor altijd zijn gewijzigd. Dit meldt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). De NMV voerde drie weken geleden een gesprek met SGP-kamerlid Bas van der Vlies dat volgens de bond leidde tot zijn motie om morgen aandacht aan de huidige lage melkprijs te besteden in een overleg met minister Verburg.

De NMV wil dat een aantal maatregelen zo snel mogelijk wordt doorgevoerd om de crisis in de melkveesector te bezweren. De kans dat het overleg morgen al iets oplevert lijkt klein. "Maar je weet maar nooit", aldus NMV-voorzitter Peter ten Hoeve. De maatregelen die de NMV voorstelt bestaan onder andere uit het bevriezen van de quotumuitbreiding komend jaar. Daarnaast wil de bond de verplichte regeling voor de verwerking van magere melkpoeder in kalvervoer in stand houden en zwaarder subsidiëren. Ook de bakkersboterregeling zou in stand moeten worden gehouden. Deze maatregelen kunnen volgens de NMV leiden tot een verlichting van de zuivelmarkt en een verlaging van de hoeveelheid zuivelproducten die in opslag liggen.

Steunmaatregelen

Ook de LTO wil ondersteuning voor de Nederlandse melkveehouders. Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehouderij roept op om tot aanvullende steunmaatregelen te komen, nodig om de huidige periode van lage melkprijzen zonder kleerscheuren door te komen.
Samen optrekken om de crisis te bezweren lijkt onmogelijk gezien de verschillende uitgangspunten. Zo blijft de NMV benadrukken dat de lage melkprijzen verband houden met het verruimen en afschaffen van het quotum. Iets wat de LTO stellig ontkent. "LTO wil de pijn verzachten", stelt Ten Hoeve. "De NMV wil de pijn wegnemen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fryske boer

  varkensboeren moeten hun hoofd eens buiten de stal steken ,in de hele wereld zit melkveehouderij in erg zwaar weer .maar zij staan ver boven deze boertjes.opmerkingen zijn ongeveer van het zelfde peil als van dierenvrienden die varkensstallen cocentratiekampen noemen en varkenshouders beulen.ik kan mij trouwens niet herrineren dat met de varkenspest enige jaren geleden toen in de boerderij ed vaak zielige verhalen van varkenshouders stonden er van die hooghartige en domme opmerkingen uit andere sektoren kwamen. verder gun ik de intensieveveehouders alle goeds al vrees ik dat ook jullie door de crisis nog een extra diepr dip te wachten staat.

 • no-profile-image

  Frank

  Het wordt tijd dat de melkveehouderij aan het rekenen gaat. het ging allemaal veel te mooi en te makkelijk!
  en ook nog subsidie krijgen en klagen ook nog: SCHANDE!

 • no-profile-image

  kilo's

  Het is maar hoe je over je reserves praat.

 • no-profile-image

  boer

  Nou melkveehouder, van mij mag het, als ik daarna net zoveel kan verdienen als de melkveehouderij dat deed tot nu. Gelukkig kregen jullie nog subsidie voor die productievoorwaarden, de varkenshouderij kreeg hiervoor niets. Streker nog de productievoorwaarden om varkens te houden zijn zwaarder als die vanuit de melkveehouderij, ik noem alleen maar oa de degoratie. Gelukkig wordt er wel steeds meer gelijk getrokken en moet de melkveehouderij in 2013 ook IPPC waardig te zijn. Maar het gaat niet om gunnen en zo, het gaat om het feit dat jullie zo in paniek raken als de melkprijs iets zakt en jullie blijkbaar geen reserves meer hebben, wat zeer verbaast klinkt naar andere sectoren, in de melkveesector is goed verdien de laatste jaren (en dat gun ik jullie) maar zon dipje moet je toch kunnen overbruggen. DAAR baal ik van. En dat lto nu wel opkomt voor hun leden en dat ze de varkenshouderijleden helemaal hebben laten vallen blijkbaar.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  wij teren al lang in

 • no-profile-image

  gert

  in brussel steggelt de EU nog over 5 miljard overgehouden landbouwggeld,ze willen dit besteden aan aardgasbuizen en electriciteitleidingen,terwijl de boeren in financiele problemen zitten,ja hoor over enkele maanden europese verkiezingen dan mogen de boeren weer braaf stemmen

 • no-profile-image

  gert

  waarom moeten de melkveehouders geholpen worden varken en pluimveehouders worden ook niet geholpen of bestaat lto alleen maar uit melkveehouders.

 • no-profile-image

  Boer

  Fabrikanten zetten de lopende band langzamer of draaien minder dagen om niet de kosten te maken van fabrikage voor een product waarvoor zoals nu door een slechtere economie minder vraag is.Zo proberen ze de prijs in de benen te houden.Met melk werkt dat net zo.De productie moet worden ingekrompen omdat de markt krimpt.Quotumverruiming in een krimpende markt is getuige de huidige melkprijs gewoon geen goed idee.Het is onvoorstelbaar dat er boeren zijn die vrijwillig afstand doen van hun marge terwijl die onmiddelijk doorschuift naar de winst van de anderen in de keten.En als daardoor de "zwakkere broeders" failiet gaan is prima.Wat een nozelheid!Ik wil jullie er even op wijzen dat de reden dat de boeren S.J Schenk & Co betalen is om er voor te zorgen dat de belangen van de boeren worden behartigd.Dat houd niets anders in dan dat SJ Schenk & Co's enige verantwoordelijkheid is om ieder middel te gebruiken dat de achterban in staat stelt om maximale winst te kunnen draaien met zo min mogelijk hindernissen.En als hij dat niet kan of wil dan moet hij opstappen.

 • no-profile-image

  Stadsboer

  In een vrije markt kan een fabrikant beslissen de lopendeband langzamer te laten draaien of zelfs stil te zetten. Dit om zijn kosten te beperken of schaarste op de markt te creeren. De situatie op de huidige melkmarkt is nagenoeg gelijk aan de vrije markt. Een ieder is in de gelegenheid de productie te beperken! Ga allen gerust uw gang!

 • no-profile-image

  varkensboer

  melkveeboeren niet zeuren als er subsidie gebeurd word van duizenden euro,s hoort men jullie ook niet

 • no-profile-image

  Boer

  Boer Cees zegt het helemaal juist . De melkveehouders klagen al wanneer het bij wijze eens 1 maand wat minder is .De afgelopen 20 jaar hebben zij nooit geen enkel jaar met verlies gedraaid , dan geraak je zonder al te veel moeite gemakkelijk vooruit !

 • no-profile-image

  melkt

  Hey varkensboeren ik snap niet waarom jullie zelf niet zijn gaan melken staan en stonden genoeg melkveebedrijven te koop of zijn jullie bang dat het inkomen toch tegenvalt. Niemand heeft jullie gedwongen om varkens te gaan houden toch??

 • no-profile-image

  boer

  Nee Jan, dan begrijp je me verkeerd. Ik gun iedereen een goed inkomen en ik gun niemand belachelijke rgelgeving. Ik vond het volstrekt oneerlijk dat wij als varkenshouderij het NH3 probleem moesten oplossen terwijl 60 % vanuit de melkveehouderij komt. Liever had ik gezien dat de regelgeving helemaal verdween omtrent dit nh3 spook. Het gaat gewoon om het feit, ik val in de herhaling, dat de varkenshouderij al jaren slecht heeft en toen er ook maar niemand omkeek, niet politiek, niet melkveehouders en vooral niet lto. Maar nu het even wat minder gaat dat de melkveehouderij volledig in paniek schiet en om directe maatregelen vraagt. opzich niet verkeerd, maar ik erger me vooral aan lto. En wat betreft dat friese boertje, je moest eens weten wat diverse melkveehouderers schreven en typten tijdens de varkenspest....daar lusten de honden geen brood van. En om meteen weer die verschikkelijke dingen uit de oorlog aan te halen, zegt meer over jou nivo als over de onze. Ik hoop dat er er blij mee geworden bent..... Ik gezien jou opmerking over de crisis getuigd dat melkveehouders (in elk geval jij) totaal geen verstand hebben van markt

 • no-profile-image

  gert

  hoe lang nog ?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Weg bij de lto en naar de DDB. siemjan kan dan alleen nog naast z'n eigen potje pissen.

 • no-profile-image

  Theo Remij

  Wij bieden machines met rendement voor de melkveehouderij voorbeeld:Meer dan 95%onkruidverwijdering in mais zonder chemie 40% Mia/vamil strohakselaars stro naar wens gesneden op de juiste plaats dus geen duur zaagsel.opbouwzaaimach voor op uw culivator exakte kg./ha. 2 werkgangen in 1 bespaar brandstof en zaad.Doorzaaimach. 4 werkgangen in 1 zonder scheuren egaliseren exacte kg.ha zaaien onkruidverwijderen aandrukken. meer info frato.nl

 • no-profile-image

  varkenboer

  reserves bij de varken boeren is die al wel 10 jar op wij moeten ook bij de bank aankloppen om door tedraajen met ons bedrijf wij krijgen ook geen vergoedijg van de overheid

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoog tijd dat ze de varkensboeren hetzelfde gaan behandelen als de melkveehouders bij aanvang quotering in'84.
  Eerst twintig procent de productie korten, hierop een europees varkensquotum vaststellen, vervolgens produktievoorwaarden scheppen gecompenseerd door subsidie om een gezinsinkomen bij elkaar te schrapen. En als klap op de vuurpijl hiervoor een trap na krijgen van collega's uit de andere sectoren.
  Ik gun het jullie inmiddels van harte.

 • no-profile-image

  Harm

  Wat een zielepietjes die melkboeren, hebben decennia geprofiteerd van subsidies, een beetje melkveehouder haalt zijn prive inkomen uit Brussel. Vorig jaar was de verkoop van nieuwe trekkers enorm, de meeste nieuwbouw vond plaats bij de melkveehouders. En nu gaat het even iets minder en direkt lopen ze weer te bedelen om geld. Het wordt tijd dat ook de melkveehouders eens voelen wat vrije markt is. Straks moeten ze ook nog dik betalen voor de stront die over is. En ook bij de melkveehoudreij komt emissie-arme stalbouw om de hoek kijken. De meeste koeien komen toch niet meer buiten.
  Over landschaps beheer gesproken, al die enorme kavels kan ik geen mooi landschap noemen. Dan zie ik liever een grote varkenstal, verscholen tussen de aanplant, met een schapenweitje en een kikkerpoel.

 • no-profile-image

  popiejopie

  beste mensen we zijn allemaal alang gewaarschuuwt dat betekent vrije marktwerking waar ook de melkveehouderij aan zal moeten geloven .De akkerbouw en varkenshouderij kennen dit allang .Geen financiele tegemoetkomingen aub en ook niet in de vorm van subsidie's is mijn mening !!!! Vorig jaar met melkprijzen van 45 cent wou bijna ieder 3 a 400 koeien gaan melken maar diegene die het nu nog wil en kan worden de ondernemers van de toekomst !!

 • no-profile-image

  qer

  Boer Cees zo eentje die alles denkt te weten, dus laat maar...

 • no-profile-image

  mee

  Popie Jopie en Harm snappen het.

 • no-profile-image

  brabander

  Waarom zou een melkveehouder een ondernemer genoemd worden? Het is me een raadsel. Tot voor een paar jaar terug wist een melkveehouder aan het begin van het jaar wat hij aan het eind bruto zou onvangen. Net zoals elke willekeurige arbeider die naar de fabriek fietste of een kantoormedewerker die naar zijn werk ging....
  Dat het nu in de melkveehouderij dus wat spannender is geworden dus ondernemender,....tja.... dat zijn ze in de andere landbouwsectoren al lang gewend...

 • no-profile-image

  bintje koper

  Ik heb niet de indruk dat als het slecht gaat en ging in de akkerbouw er ook zo'n drukte over gemaakt wordt. De melkveehouders zijn niets gewend wat iets minder inkomen aangaat, je kon wel 10 jaar vooruit rekenen als iets uit kon of niet. De tucht van de markt hebben ze nooit gevoeld. Een beetje ondernemer zag dit aankomen dat de markt volatiel zou worden en heeft daar op geanticipeerd!
  Ach en wee!

 • no-profile-image

  boer

  Sorry hoor fries boertje, maar als iemand anders een andere mening heeft, wil nog niet zeggen dat hij er geen verstand van heeft. Ik verdiep me tenminste nog in andere sectoren. Maar goed, met jou als uithangbord van de melkveehouderij, wens ik jullie veel succes met deze "crisis"

 • no-profile-image

  eco

  Beste boer Cees, ik vind dat jij andermans reactie slecht leest of niet begrijpt. Verder ga ik er niet op reageren.

 • no-profile-image

  boer

  Nou geef die 5 miljard maar aan de varkens en pluimveehouders, die hebben het veel harder nodig.

 • no-profile-image

  sjaak

  Waarom zouden we nu een recessie tegen moeten gaan in de melkveehouderij? Wanneer de prijzen op een normaal niveau ligt, investeren wij nederlandse melkveehouders volop. Waardoor de grond en quota prijzen zo hoog worden dat ze niet of nauwelijks terug te verdienen zijn. Misschien dat met een recessie de grondprijs weer eens naar een normaal niveau zakt, waardoor het ook weer mogelijk wordt voor jonge mensen om op een normale manier boer te worden. Want zoals allom bekend, na slechte tijden komen goede tijden.

 • no-profile-image

  jan

  gewoon inkrimpen met het melkquotum en nog minder melken, zorg dat de winkelrekken leeg komen, dat er gewoonweg geen melk te krijgen is. zijn wij als rijke boeren het image van subsidieopstrijker en armoedzaaier kwijt en worden wij weer voor vol aangezien. zo werkt het in het bedrijfsleven ook. kijk maar naar jouw boekhouder, hij doet weinig en rekent veel en heeft geen subsidie nodig.

 • no-profile-image

  vd straat

  Volgens Siem-Jan Schenk, de voorman van LTO-Veehouderij, moeten melkveehouders die financieel in de knel komen te zitten overwegen om gebruik te maken van het besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ). Dit meldt hij op ziezo.biz. Deze regeling is ingesteld om voor de melkveehouders een financiele overbrugging te zorgen totdat de melkprijs weer aantrekt.

 • no-profile-image

  groninger

  De nederlandse melkveehouder moet wel veel reserves hebben want ze investeren als gekken in nieuwbouw, materiaal grond en melkquotum, zonder naar rentabiliteit etc. te kijken. Nou dan moet je wel stinkend rijk zijn toch ???. Dus daar kan wel wat van af.

 • no-profile-image

  Johan

  Volgens NMV houden de lage melkprijzen verband met het verruimen en afschaffen van het quotum. Toch gek dat er dit jaar in de EU (met uitzondering van Nederland) overal onder het quotum gemolken wordt. Dus verruiming van quotum en prijs heeft in dit verband geen connectie met elkaar.

  Dus bevriezing van uitbreiding van het quotum heeft naar mijn inzien geen nut.

  Verder zullen we (net zoals de varkenshouderij en pluimvee) meer moeten werken naar een sterk schommelende prijs. Hierin zitten goede tijden, net zoals vorig jaar maar ook mindere tijden wat nu het geval is. Laat de zwakkere broeders onder ons maar afvallen en laat de sterke maar overblijven. Dat is toch marktwerking!!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boer Cees, om jou te plagen zal ik maar schrijven dat LTO het geld mag verdelen. PS ik ben al lid van de NVV.

 • no-profile-image

  centje

  En jij moet niet lullen over die lage melkprijs, daar heb jezelf voor gekozen.

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  even als reactie op het overgebleven landbouwgeld. ik noem het liever achter gehouden landbouwgeld. de afgelopen maanden heeft er in de bladen regelmatig wat over de kruisjes regeling gestaan. dit zijn boeren die zonder dat ze het wisten een kruisje "vergeten" zouden zijn. en waardoor de subsidie niet uitgekeerd is. bij sommige gaat dit om 5.000 euro en das wel te dragen maar het gaat bij andere ook om 30 a 40 duizend en de maximale heeft nog meer dan 100.000 tegoed. laten we solidair zijn en in de politiek beslissen dat dit geld direct wordt over gemaakt naar deze boeren. ze hebben hier gewoon recht op en dat kan ze net wat beter helpen door een moeilijke tijd!
  gegroet

 • no-profile-image

  bollenboer

  Wij tuinders kunnen ook wel wat steun gebruiken, zorgen ook voor prachtig landschap, maar nog nooit van iemand een cent subsidie gezien.
  Melkboeren hebben hier de grond duur gemaakt, en nu zitten ze met de gebakken peren. Hadden ze maar niet zoveel quotum en grond moeten kopen.

 • no-profile-image

  Jan

  @BOER kEES lto komt helemaal niet op voor zijn leden. Het zijn allemaal mooie praatjes voor de bünhe. Zij pleiten nog steeds voor overproduktie, (=produktie voor de wereldmarkt), zodat het gros van de melkveehouders een minimaal inkomen heeft of moet stoppen. Wat ze met de varkensboeren gedaan hebben, dat zijn ze nu bezig met de melkveehouders te doen. Wat schieten de varkenshouders er mee op als het met de veehouders slecht gaat???? Van rancune en wraak krijg en wordt je zelf niet beter. En waarom gun je een ander allerlei onzinnige regelgeving???? De wereld wordt er niet beter van en gezien jouw schrijven wekt het alleen maar ergenis en wrevel op.

 • no-profile-image

  fryske boer

  zie je wel hoe boer kees gestoken reageert ik sta niet achter die reakties van die dierenvrienden alleen hij heeft ook een mening over dingen waar hij geen verstand van heeft net als zij. ik ben overigens overtuigd dat het gros van intensieve veehouders beter over dingen nadenkt.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Je bent varkensboer en knecht van de bank, of je bent koeienboer en knechtje van de overheid. Of je bent knechtje van de overheid, ambtenaar, om betaald te nietsen. Varkensboer uit oosten ga jij maar eens werken voor je geld.

 • no-profile-image

  boer

  Pfffff wat een lange tenen hier......

 • no-profile-image

  student

  ook wel eens aan quotumkosten gedacht?, varkensboeren en akkerbouwers. melkveehouders zitten klem op dit moment.

 • no-profile-image

  boer

  Hoop het niet Paul, want dan vissen de varkens en pluimveehouders wederom achter het net, zoals gewoonlijk bij lto. Maar goede ondernemers hebben de keus al gemaakt en zijn aangesloten bij de NVV of NVP.

 • no-profile-image

  Frank

  wij zijn ook lid van de NVV. ik mag deze "club"graag complimenteren omtrent hun pro-actieve werkwijze en hun houding naar buiten toe.

 • no-profile-image

  onbekend

  dag beste mensen
  subsidie geven aan boeren die het landschap mooi houden is goed en zinvol. dus kip en varkenshouders houders jullie moeten niet lullen daar hebben jullie zelf voor gekozen.
  dat kunnen we blijven verantwoorden in brussel en niet voor een stal waar alles tussen 4 muren zit .
  ik vind dat lto voor een sector als melkvee en rundvee schapen enz en akkerbouw die aan landschapsonderhoud en begrazing doen nog veel meer moet pleiten voor meer subsidie .
  dat wil de consument.
  en geen subsidie voor bijv nieuwe stallen met luchtwassers enz

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.