Home

Achtergrond 1 reactie

Megakippenstal Noord-Holland van de baan

Plannen voor de bouw van een megakippenstal voor 1,6 miljoen slachtkippen in het Noord-Hollandse Middenmeer zijn van de baan.

Een krappe meerderheid van Provinciale Staten stemde maandagavond in met een motie van GroenLinks om de bouw van de stal te verbieden.

De motie van GroenLinks werd opgesteld naar aanleiding van het burgerinitiatief 'Stop veefabrieken in Noord-Holland'. Ruim 25.000 mensen hadden hun handtekening gezet tegen de komst van intensieve veehouderij in de provincie.

Statenbreed werd het voorstel van Gedeputeerde Staten (GS) overgenomen om een standpunt over de intensieve veehouderij eind dit jaar op te nemen in de Structuurvisie van de provincie.

Het huidige beleid van de provincie Noord-Holland richt zich al tegen de komst van nieuwe megastallen. De provincie is voor duurzame landbouw. Volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is het echter niet altijd mogelijk om uitbreiding van bestaande veebedrijven te verbieden. Als ze binnen de wet opereren, heeft de provincie volgens GS momenteel geen mogelijkheid uitbreiding tegen te gaan.

Milieudefensie is erg blij dat het burgerinitiatief in Noord-Holland heeft gewerkt. De milieuclub en de Dierenbescherming steunen omwonenden bij het opstellen van dergelijke initiatieven. "En het heeft dus zin'', aldus een woordvoerder. "Het burgerinitiatief doet precies zoals het bedoeld is: zorgen dat signalen uit de samenleving op de politieke agenda komen.''

In andere provincies zijn nog plannen voor megastallen, Groningen zag er al vanaf, maar bijvoorbeeld Limburg en Overijssel niet. "In Brabant is vorige week een burgerinitiatief tegen de stallen gestart'', aldus Milieudefensie. De organisatie vindt het jammer dat Den Haag de hele besluitvorming hierover aan provincies en gemeenten laat en niet met landelijk beleid komt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans de Brouwer

    Indien de provincie haar huiswerk goed had gemaakt hadden zij toch moeten weten dat dit nieuwe project een van de duurzaamste initiatieven van het moment zijn. Politiek heeft dus meer aandacht voor stemmen dan voor milieu en dierwelzijn. Dit is een spijtige zaak zowel voor de initiatiefnemer als voor zijn sectorgenoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.