Home

Achtergrond 533 x bekeken 1 reactie

Meeste uienverwerkers hebben te weinig werk

De meeste uienverwerkers hebben te weinig werk door gebrek aan vraag. Wie zelf exporteert, blijft nog wel draaien. Wie afhankelijk is van derden, heeft onvoldoende werk.

"Wij draaien altijd op volle kracht, 52 weken per jaar", zegt Jaap Wiskerke, directeur van Wiskerke Onions in Kruiningen. "Veel verwerkers leveren aan een exporteur, wij leveren zelf aan de hele wereld. We pakken de orders die er zijn. Je moet door, ook om de prijs per eenheid zo laag mogelijk te houden. Het is heel moeilijk om aan uien te komen", zegt Wiskerke. "Kopen is een ramp. En als je ze hebt, is het ook weer een ramp om ze kwijt te raken. Intussen draai je toch verlies. Dat komt doordat er te weinig vraag is bij een hoge productie." Wiskerke berekent dat Nederland nog 350.000 ton uien te verkopen heeft. Dat raken we nooit kwijt. Tussen de 200.000 en 210.000 ton verkopen we nu normaal gesproken nog in de komende periode."

Piet van Liere van teelt, – verwerkings- en exportbedrijf Gebroeders van Liere in Dronten sluit zich hierbij aan. "Helaas is het heel rustig op de markt. De afzet is wel breed, maar het volume te klein. Hierdoor draait 80 tot 90 procent van de verwerkers niet op volle kracht." Ook Van Liere kan terug vallen op eigen exportmogelijkheden."Daardoor blijven we aan de markt. We benutten nu zo’n 90 procent van onze capaciteit."

In theorie zijn er te veel uien om een prijsstijging te realiseren, weet Van Liere. "Maar als er zoveel vraag komt dat we het niet aankunnen, is een opleving mogelijk." Dat is met de grote capaciteit van sorterend Nederland lastig, zegt Wiskerke. "Iedereen wil werken, maar er is geen werk voor iedereen. Daardoor moeten we het allemaal met minder marge doen." Een collega-sorteerder, die anoniem wil blijven, draait op 60 procent van de capaciteit. "Naar het weekeinde toe is het druk, op maandag en dinsdag teren we op de restanten. De andere dagen is het afwachten. We bidden en smeken om toename van de vraag, maar het is al bijna april. Rusland gaat niet meer kopen dan wat het normaal koopt."

Eén reactie

 • no-profile-image

  ui

  En zo wordt telkenmale de markt voor de komende weken door de grote heren gemaakt. En mijn vakblad werkt daar graag aan mee. En als je teveel zegt wordt je naam ook nog doorgegeven zodat ze je uien al helemaal niet meer komen ophalen.
  Er zijn uien teveel,OK Dat is de schuld van de telers zelf. Reken er maar op dat het komende seizoen weer hetzelfde liedje wordt.
  Maar dat er niet geexporteerd wordt is larie. Er wordt mega geexporteerd.
  Toch laten jullie journalisten van de Boerderij steeds weer gebruiken door de verwerkende branche om een beeld te schetsen die negatief is voor je "achterban", en dat is kwalijk te noemen.
  Hoe kun je markten flauw noemen als in weken 20000 ton weggaat. Of komt hun dan het produkt toewaaien. Dan zal men toch zeker de boer op zijn om die uien op te kopen.
  Ik twijfel al jaren, maar ik zeg mijn abonnement op.

Of registreer je om te kunnen reageren.