Home

Achtergrond

Meer teken met Borrelia-bacterie

Bijna een vijfde van de teken in Nederland was vorig jaar besmet met de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

In 2007 was nog maar 10 procent van de teken besmet. Dat maakten onderzoekers van de Wageningen Universiteit dinsdag bekend in het kader van de Week van de Teek.

De wetenschappers stellen ook vast dat het aantal teken daalt. Op onderzochte plekken liep het aantal teken tussen 2006 en 2008 met bijna de helft terug. De oorzaak van die afname hebben de onderzoekers nog niet weten te achterhalen.

De meeste tekenbeten werden vorig jaar opgelopen in bossen en tuinen. De maanden mei, juni en juli telden de meeste beten. De eerste maanden van dit jaar registreerden de onderzoekers 30 procent minder tekenbeten dan in dezelfde periode vorig jaar. De lage temperaturen zijn daarvan de oorzaak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.