Home

Achtergrond 173 x bekeken

'Meer dan de helft aardappelen in Belgie onder contract'

In België valt dit jaar voor het eerst meer dan de helft van de aardappelteelt onder een contract.

Veel telers kiezen voor een contract omdat pootgoed schaars is. Ook de toenemende bedrijfsgrootte zorgt voor een opleving van de contractteelt. Volgens secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) is pootgoed duur. "Bintje pootgoed van de maat 28/35 mm kost 105 euro per 100 kilo en voor de maat 35/45 mm betaalt een teler 65 euro. Het Bintje areaal krimpt daarom dit jaar van 65 procent naar 40 procent van het areaal."

Pootgoed van licentierassen is bijna alleen te krijgen via de verwerkende industrie, zegt Depraetere. "Dat maakt het pootgoed schaars. Telers kunnen alleen pootgoed krijgen als ze een contract sluiten met de fabriek. Ik verwacht dat dit jaar meer dan de helft van het areaal dit jaar onder een contract gaat vallen."

Bovendien verwachten veel telers dat het areaal dit jaar groeit, vooral omdat de toeslagrechten vanaf dit jaar ook uitbetaald worden op aardappelen. Depraetere: "Telers verwachten door de areaalgroei lagere prijzen en dekken zich daar tegen met contract."

Secretaris Francois Huyghe, secretaris van de akkerbouwgroep van de Belgische Boerenbond, heeft dezelfde inschatting. "Wij verwachten dat in Vlaanderen 40 procent van het areaal onder contract komt en in Wallonië zelfs 60 procent. In Wallonië zijn de bedrijven groter, waardoor telers vaker kiezen voor de zekerheid van een contract."

Of registreer je om te kunnen reageren.