Home

Achtergrond 199 x bekeken

Meer campylobacter op pluimveevlees

Het percentage pluimveevlees dat besmet is met campylobacter is vorig jaar met enkele procenten toegenomen.

In het derde kwartaal van 2008 werd bij eindproducten een besmettingspercentage van 48 procent vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaten van de monitoring salmonella en campylobacter die het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gepubliceerd heeft. In het tweede kwartaal van 2008 was het besmettingspercentage van campylobacter op eindproduct nog 38 procent, 10 procentpunt lager dan een kwartaal later.

Volgens het PPE heeft de sterke toename echter deels te maken met een seizoenseffect. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder was het percentage besmet eindproduct bij slachterijen in 2008 wel 3 procent hoger.

Op koppelniveau daalde het percentage juist. Met 33 procent lag dit 15 procent lager dan in het derde kwartaal van 2007 en ook het percentage besmettingen van mestmonsters was met 12 procent lager dan een jaar eerder. Overigens was het besmettingspercentage op koppelniveau in het derde kwartaal van 2007 ook het hoogste percentage sinds 2003.

Verschillen per slachterij

Per slachterij zijn er grote verschillen in de percentages, variërend van bijna 70 procent van de koppels tot geen enkel besmet koppel.
Het percentage salmonellabesmettingen op eindproducten bleef min of meer gelijk, hoewel er wel verschillen zijn tussen de verschillende serotypen. Salmonella java blijft het grootste probleem en op eindproduct nam het besmettinsgpercentage hiervan licht toe. Het totale besmettingspercentage met salmonella was 6,5 procent, waarvan meer dan de helft met java.

Vergeleken met een kwartaal eerder is het totale besmettingspercentage 1 procentpunt hoger. In het derde kwartaal van 2007 werd nog een besmettingspercentage van 9 procent geconstateerd. Op koppelniveau werden hogere besmettingspercentages gevonden, zowel in de blindedarm als in mestmonsters.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.