Home

Achtergrond

Meekrapteelt tijdelijk gestaakt

De teelt van de pigmenthoudende plant meekrap wordt voor onbepaalde tijd stopgezet.

Door goede oogsten is er voldoende voorraad, laat verwerker Rubia Pigmenta Naturalia in het Noord-Brabantse Steenbergen weten.
"Daarnaast zijn we een aantal zaken op de markt aan het oplossen", vertelt directeur Anco Sneep.

Hiermee doelt hij op de mogelijkheden om de kleurstof die uit meekrap wordt gewonnen, te benutten. "We zijn verfrecepten aan het ontwikkelen. Er is namelijk gigantisch veel interesse voor meekrap, maar de partijen moeten het wel kunnen toepassen op hun eigen verfapparatuur."

Industrieel verven

Van ambachtelijk gebruik naar industrieel verven is een grote stap, legt Sneep uit. "De benodigde kennis hebben veel mensen niet. Daarom ontwikkelen wij een methode om ons product makkelijker te kunnen toepassen. Zo creëren we onze eigen markt. Dat moet ook wel, want wij zijn de keten. Als wij dit niet doen, doet niemand het." Het succes blijkt uit een order die gisteren vanuit Japan werd geplaatst.

Rubia Pigmenta Naturalia heeft met de betrokken telersverenigingen voor meekrap afgesproken dat zij worden benaderd voor nieuw uit te zetten hectares, zodra de vraag de teelt weer toestaat. ”Maar dat is nu nog even niet het geval.”

1 hectare over

Van de 30 hectare is voor komend seizoen nog 1 hectare meekrap over. Die wordt geteeld op proefboerderij Rusthoeve, zodat het gewas kan worden onderzocht. De oogst is voor Rubia.

Uit meekrap worden rode en bruine kleurpigmenten gehaald. In september 2005 werden de eerste wortels geoogst. De derde oogst is voorlopig de laatste.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.