Home

Achtergrond

Meedraaien met de rest helpt positie vrouw

Ze ervaart dat er mensen zijn die aan haar voorbij lopen en dat ze als bedrijfshoofd niet altijd serieus wordt genomen. Maar volgens Esther Schouten verandert Vrouwendag (8 maart) niets aan de positie van vrouwelijke ondernemers.

Als vrouwelijke bedrijfsopvolger en nu bedrijfshoofd loop je soms tegen het probleem aan dat je een uitzondering bent. Het zijn geen grote problemen, maar je wordt niet altijd serieus genomen door mensen die je niet kennen. Je bent snel de partner van, in plaats van het bedrijfshoofd. Of je bent de dochter van het bedrijfshoofd, toen ik nog in maatschap zat met mijn ouders. Al was je aan het insemineren en stond je in de stal, een vertegenwoordiger die het bedrijf niet kende, liep je gewoon voorbij. Maar laten we eerlijk zijn, dat is meer hun probleem dan de mijne.

Het is natuurlijk niet altijd leuk om niet serieus genomen te worden. Toch zal dit niet snel veranderen, want er zijn gewoon heel weinig vrouwen die het bedrijf overnemen. Zakenpartners zouden moeten vragen naar hoe het met de rolverdeling binnen het bedrijf zit en als dit duidelijk is dan is het ook geen probleem. Ik ervaar geen achteropstelling door die zakenpartners, omdat ik een vrouw ben het is gewoon even wennen.

Als je als vrouw voor dit werk kiest, zit je vanaf je opleiding tussen de mannen, de omgang met hen is heel gezellig en direct. Ik hou niet van een aparte aanpak van vrouwen en ga nooit naar clubs als 'vrouw en bedrijf'. Die richten zich meer op de meewerkende (vrouwelijke) partner en dat ben ik niet. Ik doe met de mannen mee die hetzelfde beroep hebben als mij.

Ik denk dat in de opleiding voldoende aandacht wordt besteed aan het voorkomen van vrouwelijke ondernemers, maar in de praktijk sluipt het erin om naar de man de vragen. Ik neem ze dat wel kwalijk. Ze zouden standaard naar de bevoegde persoon moeten vragen om fouten te voorkomen.

Ik vind dat veel collega-veehouders je wel makkelijk accepteren als vrouwelijk bedrijfshoofd en dat gewoon vinden als ze je kennen. Een Internationale Vrouwendag zal niets veranderen aan onze positie. Het is een kwestie van meedraaien met de rest, dan komt de acceptatie vanzelf.

Esther Schouten is melkveehouder in Zeewolde

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.