Home

Achtergrond 1 reactie

'Medicijnen schadelijk voor waterleven'

Medicijnen die in het oppervlaktewater terechtkomen tasten de lever, nieren en kieuwen van vissen aan.

Ook zijn ze schadelijk voor andere organismen zoals plankton. Dat blijkt uit een studie naar effecten van menselijke geneesmiddelen op het watermilieu. De studie is uitgevoerd door Saxion Hogescholen en het kennisinstituut Alterra. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad H2O.

Het onderzoek richtte zich op vijf humane medicijnen die de afgelopen jaren vaak in oppervlaktewateren zijn aangetroffen; de pijnstiller diclofenac, het anti-epilepticum carbamazepine, de bètablokker metoprolol en de antibiotica erytromycine en sulfamethoxazol. Op de laatste na blijken deze geneesmiddelen risicovol te zijn voor het waterleven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ze zeggen nog steeds dat vis zo gezond is

Of registreer je om te kunnen reageren.