Home

Achtergrond

Lippenstift en crèmes veiliger

Lippenstift, crèmes en andere cosmetica worden veiliger. Het Europees Parlement heeft vandaag bijna unaniem ingestemd met een compromis hierover met de EU-landen.

Zo komen er testen op nieuwe cosmetica met nanodeeltjes. Deze minuscule deeltjes dienen sinds kort als kleurstof, conserveermiddel of UV-filter, maar de gezondheidsgevolgen zijn meestal onbekend. Ongeveer 5 procent van de cosmetica bevat deze nanodeeltjes al.

Het besluit verscherpt bovendien de eisen aan kankerverwekkende en andere gevaarlijke chemische ingrediënten voor cosmetica.
Nieuw is een bewijsplicht voor beweringen zoals 'helpt tegen rimpels'. Een Europees harmonisatie-instituut gaat criteria en normen opstellen voor zulke beweringen. Dit gebeurde al eerder voor aanprijzingen op voedingsmiddelen, zoals afslankmiddelen.

VVD-Europarlementslid Toine Manders was betrokken bij het EU-besluit over cosmetica, dat direct doorwerkt in alle EU-landen. "Gelukkig kon ik wel voorkomen dat er testen zouden komen voor al bestaande cosmetica met nanodeeltjes. Dat zou te ver gaan. Dat is alleen nodig voor nieuwe cosmetica.''

Het besluit handhaaft een verbod op dierproeven voor cosmetica, maar dat had voor Manders niet gehoeven. "Ik had graag een plicht om ze zo beperkt mogelijk te houden. Ik heb liever proeven op dieren dan op mensen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.