Home

Achtergrond 151 x bekeken 3 reacties

'Lente laat dit jaar'

De meteorologische lente mag dan vandaag officieel zijn begonnen, en het mag dan op de meeste plaatsen niet koud en zonnig zijn die dag, toch komt de natuur maar langzaam op gang dit jaar door de kou van de afgelopen maanden.

Planten zoals speenkruid, gele kornoelje en sleedoorn liggen gemiddeld anderhalve maand achter op de ontwikkeling in het extreem vroege 2008. De Natuurkalender presenteerde in het radioprogramma Vroege Vogels het jaaroverzicht waaruit dat blijkt. De verschillen met dit jaar zijn volgens de Natuurkalender spectaculair in vergelijking met 2008. Dat jaar was de natuur extreem vroeg.

Vlinders hebben zich tot nu toe nog nauwelijks laten zien, aldus de Natuurkalender, maar toch kondigen diverse tekenen van de lente zich al aan. Op een klein aantal plaatsen in het westen van het land wordt het eerste bloeiende speenkruid al gezien. De helft van de Nederlanders moet echter waarschijnlijk tot na 23 maart wachten voordat de eerste gele boterbloemetjes te zien zijn. Voor de witte bloesem van de sleedoorn moeten we volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender zelfs wachten tot 14 april.

Vorig jaar bloeide het eerste speenkruid al rond 10 februari en de sleedoorn op 24 februari. Door de lage temperaturen in de afgelopen maanden ligt de natuur tussen de dertig en vijftig dagen achter op de ontwikkelingen in de extreem vroege lente van 2008.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wijsheden

  De zaaier kent geen Tijd!!

 • no-profile-image

  gert

  vroege vogel met een late lente

 • no-profile-image

  oostlander

  Valt niet mee he gert uut drentn!!!
  @wijsheden; het is: de zaaier kent zijn tijd!

Of registreer je om te kunnen reageren.