Home

Achtergrond

Legsector ageert tegen besluit verrijkte kooi

De Nederlandse pluimveesector wil zich niet neerleggen bij de overgangstermijn voor de verrijkte kooi tot het jaar 2017.

Dat heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) per brief laten weten aan minister Gerda Verburg van landbouw. Donderdag beraadt de commissie zich op de te nemen vervolgstappen in de vergadering van de sectorcommissie Eieren van het PPE.

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan van kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, waarin zij minister Verburg opriep de verrijkte kooi met ingang van 2017 te verbieden. In eerste instantie was de minister van plan de verrijkte kooi tot 2021 toe te staan. Zij heeft echter te kennen gegeven de motie uit te willen voeren en de verrijkte kooi met ingang van 2017 af te willen schaffen.

Innovatieve bedrijven

Door dit besluit komen enkele tientallen bedrijven die juist met het oog op de nieuwe huisvestingsregels 2012 in verrijkte kooien hebben geïnvesteerd in de problemen. ”Het gaat juist om voorop lopende innovatieve bedrijven die zich door deze maatregel gedwongen zijn hun investering versneld af te schrijven. Er kunnen bedrijven door in de problemen komen”, aldus Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP).

Hij noemt de gang van zaken gevaarlijk. ”De betrouwbaarheid van de overheid is in het geding. Deze bedrijven investeerden in het vertrouwen dat ze daarmee voldeden aan de eisen van het ministerie. Dat wordt nu in één klap onderuit gehaald.

Raad van State

Volgens Wolleswinkel is er een brief naar de Raad van State gegaan om dit college te wijzen op de onrechtvaardigheid van dit voorstel. ”De hoop is dat de Raad van State een negatief advies uitbrengt en dat de zaak dan opnieuw in de Tweede Kamer komt.”

Secretaris Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) meldt dat het gaat om ruim dertig bedrijven die hebben geïnvesteerd in de verrijkte kooi. ”We willen met die gegevens de fracties van de Tweede Kamer gaan bewerken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.