Home

Achtergrond 8 reacties

Landbouw krijgt 110 miljoen

Het kabinet trekt de komende twee jaar 110 miljoen euro uit voor stimulering van de land- en tuinbouw. Het geld is vooral bestemd voor duurzame innovaties.

De extra impuls maakt deel uit van het pakket aan herstelmaatregelen dat het kabinet vandaag presenteerde. In totaal beslaat het stimuleringspakket een bedrag van zo’n 6 miljard euro.

Omdat het kabinet daarnaast de overheidsuitgaven in 2009 en 2010 op peil houdt, loopt het tekort op tot 5,7 procent. Daarom wordt per 2011 jaarlijks een 0,5 procent van het bruto binnenlands product bezuinigd. Een harde afspraak, zei premier Balkenende. De 110 miljoen euro voor de land- en tuinbouw is uitgesplitst in twee bedragen: voor verduurzaming van de sector komt in 2009 30 miljoen euro vrij, en een jaar later nog eens 20 miljoen euro.

Fiscale aftrekregelingen

De andere 60 miljoen euro is bestemd voor de fiscale aftrekregelingen MIA en Vamil, in twee jaarlijkse tranches van 30 miljoen euro. Dit bedrag wordt niet aangewend voor de recente problemen rond de Vamil-regeling. "Dat staat er los van", zei minister Gerda Verburg in een toelichting op de bijeenkomst Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Bij bestedingen van de 50 miljoen euro verduurzamingsgeld moet worden gedacht aan verduurzaming van de veehouderij en aan steun voor luchtwassers, zei minister Verburg.

Verder schort het kabinet de investeringen in EHS-natuur de komende twee jaar met elk 100 miljoen euro op; dat geld komt pas in 2011 beschikbaar.

De Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE) blijft in haar huidige vorm bestaan. Maar door een extra heffing op het elektriciteitstarief komt er meer geld beschikbaar, waardoor investeerders meer zekerheid krijgen.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zei in een reactie dat LTO achter het nieuwe coalitieakkoord staat. "Maar de latere bezuinigingen mogen de investeringen niet weer teniet doen." Maat pleitte daarnaast voor minder EHS-hectares.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Hoho, Flink Bedrag, zullen we er maar €2200 van maken. En dan nog is dat maar een schijntje vergeleken met de € 100 miljoen die alleen al de Nederlandse melkveehouders er vandaag de dag gezamelijk PER MAAND! bij inschieten. Reken de verliezen in de andere landbouwsektoren er ook maar bij. En het schijntje blijkt dan niet meer dan een fooi te zijn. Den Haag denkt geweldig om de Nederlandse landbouw.

 • no-profile-image

  Theo

  Tjonge,Tjonge de landbouw hangt weer eens aan de laatste mem.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Geweldig, 60 miljoen voor fiscale aftrek, daar hebben we wat aan met uien van 2 cent, aardappelen van 7 cent en melk van 20 cent per kg.

 • no-profile-image

  freek

  De agri-sector in z'n totaal was goed voor 2/3 deel van het totale handelsoverschot, dan mag er op zijn minst wel een 'dank je wel' vanaf uit Den Haag, of niet soms. Juist in deze tijden heeft de bv Nederland onze sector keihard nodig om overeind te blijven.

 • no-profile-image

  gert

  merkt de gewone boer toch niks van

 • no-profile-image

  paul

  Hier hoef ik eigenlijk slechts 1 miljoen van te hebben.
  Maar bescheiden als ik ben : de helft ben ik ook wel tevreden mee.

 • no-profile-image

  ag

  ''Albert Janmaat staat achter dit akkoord'' staat er in de laatste alinea. Tja hun salarissen en bonussen zijn weer veilig gesteld. Onze echte belangenbehartigers (NMV, NVV,NPV) zonder belangenverstrengeling zijn door het ministerie buiten de deur gehouden. LTO en met name ZLTO met hun eigen commerciele dienstverlening en eigenaar van VION, Rendac strijkt weer een hoop EU subsidies op en regelt weer een riante bonusregeling voor zichzelf op. Hoe lang pikken wij dat nog?

 • no-profile-image

  flink

  110:ik schat 50000 boeren en tuinders is toch mooi 220 euro per man .Als ie het uitdeelt want om met deze prijzen iets te kopen valt ook niet mee! Maar ja je kan er wel voor het hele jaar piepers en uien en melk voor kopen.......

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.