Home

Achtergrond 635 x bekeken 1 reactie

Land droog genoeg voor eerste werkzaamheden

Abel Noordhoff uit het Groningse Noordbroek spuit een perceel luzerne.

Het is het eerste perceel dat wordt gespoten. "Eerder was het nog te nat, maar vandaag was het droog genoeg om met de werkzaamheden te beginnen", vertelt Roelie Noordhoff. Noordhoff doet het spuitwerk voor collega’s. Op het perceel luzerne wordt gespoten tegen duist. Echt druk is het nog niet op het land, vertelt Noordhoff. "Zo hier en daar zijn ze wel bezig, maar de echte voorjaarsdrukte moet nog beginnen", aldus de Groningse. Foto Koos van der Spek

Een 23-jarige man uit het Friese Warns is maandagavond overleden nadat hij in een giertank was geklommen. De man was mest aan het uitrijden toen hij een mankement aan de mesttank ontdekte. Om de kapotte klep te repareren is hij bij de boerderij in de bijna lege tank geklommen. Hij raakte hierbij vrijwel direct bewusteloos door de hoge concentratie waterstofsulfide (H2S) in de tank. Brandweermannen uit Stavoren en Koudum staan bij de lege giertank. Foto Jaring Rispens

Gert van den Broek uit het Gelderse Otterlo oogst samen met zoon Wilco witte asperges in een schuur. "De kwaliteit is goed. Je kan ze zo opzuigen." Van den Broek oogst bewust binnen. "Zo kan ik tegelijkertijd oogsten en aan huis verkopen." Door de schuur te verwarmen vervroegt de teler tevens het seizoen. Na de binnenteelt, oogst Van den Broek uit tunnels. "Daarna loopt de buitenteelt tot juli. Zo hebben we 3,5 tot 4 maanden asperges." Van den Broek teelt ook nog boerenkool en kersen. Foto Vidiphoto

Sybolt Lindenbergh, zoon van akkerbouwer Johannes Lindenberg in het Noord-Groningse Wehe den Hoorn, graaft geulen om overtollig water van zijn land te laten stromen. "Dit is bietenland", licht hij toe. "Het is natter dan we gewend zijn. Het gaat vooral om de kopakkers, daar zijn de sporen het diepst." Lindenberg senior gaat hier zo snel mogelijk zomergerst zaaien. Foto Jan Bouwman

Bedrijfsverzorger Willem Wagenaar uit Westerlee vangt gemiddeld zo’n honderd mollen per week. Dit doet hij naast zijn vaste taken als bedrijfsverzorger bij veehouders in het oosten van Groningen. "Het vangen van mollen begint ongeveer in november en eindigt volgende week", vertelt hij. Wagenaar vangt de mollen met behulp van klemmen. "De ene week vang je er natuurlijk meer dan de andere", zegt hij. Van toenemende overlast van mollen is volgens hem geen sprake. Foto Koos van de Spek

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    herver

    -prachtige foto van mr.Koos van der Spek.
    -groetjesn & s

Of registreer je om te kunnen reageren.