Home

Achtergrond 195 x bekeken

LTO: waarborg snelle uitkering bij calamiteiten

LTO onderzoekt de mogelijkheid om te komen tot een voorziening of een constructie om veebedrijven snel schadeloos te kunnen stellen in geval van calamiteiten met vervuild veevoer.

Dat zegt secretaris Henk Boelrijk van de vakgroep varkenshouderij van LTO. LTO wil voorkomen dat veehouders bij calamiteiten te lang op een schadevergoeding moeten wachten, omdat er onduidelijkheid is over de aansprakelijkheid van partijen. In die gevallen zal een verzekeringsmaatschappij niet snel tot uitkering overgaan. Het gevaar bestaat dan dat veebedrijven in de problemen komen.

"Wij willen in principe afspraken maken over zo’n constructie met partijen uit de diervoederindustrie, de verzekeringsmaatschappijen en mogelijk ook de afnemende partijen van veehouders. Het gaat ons er om te voorkomen dat veehouders omvallen als gevolg van problemen waar zij soms part nog deel aan hebben"

Volgens Boelrijk is LTO geen voorstander van de vorming van een fonds dat via heffingen wordt gevuld en zou worden beheerd door een productschap. LTO wil over het idee onderhandelingen beginnen met de verschillende partijen in de keten. Enkele weken geleden kwam LTO met de standaardinkoopvoorwaarden voor veevoer. De waarborgconstructie om veehouders snel schadeloos te kunnen stellen, moet als het aan LTO ligt de volgende stap zijn.

De NVV is blij dat LTO nu op dit standpunt staat. "Wij hebben er al veel langer voor gepleit om te komen tot een manier om veehouders snel schadeloos te kunnen stellen. Misschien kunnen we samen optrekken." Nevedi-directeur Henk Flipsen zegt het idee te begrijpen. "Maar voor een veevoerbedrijf geldt in principe hetzelfde. Dat kan ook onschuldig in de problemen komen." Een oplossing ligt volgens Flipsen niet direct voorhanden. Hij is voorstander van een breed overleg van alle stakeholders in de keten.

Of registreer je om te kunnen reageren.