Home

Achtergrond 302 x bekeken 8 reacties

LTO: contractperikelen slecht voor conservensector

De recente perikelen omtrent de industriegroenteteelt bij Coroos en verzendhandelaren zijn slecht voor de sector, meent voorzitter Jan Roefs van de LTO-werkgroep industriegroenten.

De industrie zit volgens Roefs verstrikt in het korte termijn-denken. ”Alleen maar goedkoop willen inkopen is funest op de lange termijn. Er moet ook geïnvesteerd worden. De negatieve gevolgen zie je overal in de keten”, zegt hij. ”In de winkel, omdat het imago onterecht slecht is en de consumptie daalt. Bij leveranciers, omdat er niet meer wordt geïnvesteerd. Zo staan veredelingsprogramma’s bij zaaizaadleveranciers al jarenlang stil.”

Om continuïteit te garanderen heeft LTO vorig jaar een denktank opgericht met de Vereniging Industrie Groenten en Fruitverwerkers (Vigef), de brancheorganisatie van de industrie. ”Vigef heeft de grondstofvoorziening als een van haar prioriteiten aangemerkt”, zegt Roefs. ”Continuïteit is er echter alleen als iedereen voldoende verdient om te kunnen blijven investeren.”

De laatste twintig jaar zijn contractprijzen volgens hem vooral gedaald. ”De teelt is gezien de risico’s en vereisten ten aanzien van bijvoorbeeld bodembeheer niet voldoende rendabel. Hierdoor kiezen akkerbouwers niet meer bewust voor groente, maar gebruiken ze het steeds meer als opvulling van het bouwplan.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Verzenhandelteler

  Als we ons weer laten meesleuren in de neerwaartse spiraal van de contractafspraken waarbij er elke keer weer wat vanaf gaat, zoals wij als boeren de afgelopen 15 jaar toch vrij continue hebben meegemaakt, dan zijn we eigenlijk langszaam maar zeker spreekwoordelijk zelfmoord aan het plegen... Is dat slim? Dat we onze bedrijven langszaam maar zeker er aan geven door telkens voor steeds slechtere voorwaarden te moeten telen? Volgens mij niet.... Nu moeten we juist eens een keer geen gehoor geven aan die vraag om een prijsverlaging door een fabrikant van conserven Coroos. Vaak heb ik het idee, dat veel boeren zich 'groter' voor willen doen, t.o.v. hun collega's, door zichzelf voor de gek te houden, dat zij het wel vol zouden kunnen houden met een lagere contractprijs. En als je dan toch spreekwoordelijk 'zelfmoord' pleegt, dan kun je dat beter snel doen, i.p.v. daar 10 jaar over te doen.... Wat dat is gaande bij die wurgcontracten zoals bij conserven en ook aardappelen. Maar ja... Blijkbaar willen velen van ons zichzelf voor de gek blijven houden.

 • no-profile-image

  ad

  Ben het volledig met Janse eens, Ze moeten bij LTO niet de goede kanten van de andere industrieverwerkers vergeten. 1 groep spingt uit de band en opeens hebben ze het allemaal weer gedaan. Tot afgelopen week was elke teler tevreden met de afloop van de groenten contracten. Bij mij liggen elk jaar proefvelden van nieuwe rassen in bonen.

 • no-profile-image

  geen bonen meer

  LTO heeft dus vorig jaar een denktank opgericht? Met welke resultaten? Met de betere contractvoorwaarden afgelopen seizoen waren we op de goede weg, maar nu zijn weer terug bij af. Heeft de denktank dit aan zien komen, c.q. geprobeerd om bij te sturen? Geen woorden maar daden is het advies!
  Over continuiteit in de keten gesproken; de teler wordt vaak vergeten, daar loopt ook de continuiteit het meeste gevaar; ze worden hoe langer hoe armer.

 • no-profile-image

  Fervent conserven teler

  Toen arie steenwijk nog LTO industriegroenten voorzitter was, was het contact tussen de verwerkers en LTO beter als nu. Jan Roefs slaat hier weer een gedeelte van de verwerkers in het gezicht die het wel goed deden. Is het probleem niet dat onze Jan Roefs misschien de zaken niet goed aanpakt. Wat heeft hij nu in al die tijd bereikt? Die prijsstijging van 2008 lag aan de markt op dat moment daar heeft hij niets mee te maken. Ik heb van verschillende instanties begrepen dat de relatie(het zogezegde ketensamenwerken) door Jan roefs menigmaal wordt verstoord en daardoor weinig voorgang vindt en zal vinden als hij zo zal blijven.

 • no-profile-image

  CONSERVEN TELER

  Ga de mensen aanspreken die de veroorzakers zijn van deze dwaling er zijn zeer zeker verwekers die nettjes handelen en de teler ook een bestaansrecht gunnen. coroos maakt meer kapot dan je lief is.Telers nogmaals denk goed na voor u een contract ondertekend voor lagere prijzen dan in 2008 maak een goede saldo berekening. LTO ga met de Vigef overleggen.We kunnen dit niet blijven accepteren.Noem de bedrijven maar eens met naam en toenaam die de gehele sector ingevaar brengen en onvoldoende aan hun toekomst denken.in de gehele keten zijn er alleen maar verliezers.

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  Fervent conserven teler, NOP; Jan Roefs heeft groot gelijk... door eens een keer vast te houden en zich niet zoals het gros van de laffe, domme boeren mee te laten zuigen in de neerwaartse spiraal die wurgcontractbesprekeningen heet. Die prijsstijging van 2008 a.g.v. de graanprijsstijging van voor granen van circa 100% resulteerde voor conserven in een stijging van circa 40 %... Dus dan is die stijging voor conserven nog beperkt geweest... naast het grotere risico wat er bij de teelt van conserven bestaat t.o.v. granen...

 • no-profile-image

  janse

  Wordt nu in dit artikel alle groentenverwerkers over dezelfde kam schoren? Die van mij heeft zijn contracten vorig jaar goed aangepast en is nu op hetzelfde niveau gebleven.
  Die zal met deze uitspraken van onze standsorganisatie niet blij zijn. Ik sprak ze vanochtend en ze baalden van heel de situatie die nu ontstaan is door coroos.

 • no-profile-image

  bram cv teler

  Ben wel blij met deze reactie van LTO.

  Maar het klopt ze moeten meer recht op de bal spelen en de probleem partijen aanwijzen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.