Home

Achtergrond 173 x bekeken 2 reacties

LLTB: vorstschade doodsteek voor aantal preitelers

Een aantal winterpreitelers in Limburg zal als gevolg van de vorstschade moeten stoppen.

Dat zegt Ton Besouw van de Limburgse Tuinbouw Vakbond (LLTB). Precieze aantallen kan Besouw niet noemen. Wel denkt hij dat gespecialiseerde preibedrijven, met veel vaste lasten en zware financiering het snelst in de problemen komen. ”Telers die het vorig jaar al moeilijk hadden, zullen dan geen nieuwe planten meer kunnen kopen.”

De als gevolg van de vorstschade hogere preiprijzen kunnen de malaise maar deels verzachten. Prijzen stegen van 55 cent naar € 1,50, maar zijn volgens Besouw toch lager dan verwacht. ”Dat komt vooral doordat Belgische telers in de streek rondom Roesselare wel voldoende produceren.”

Vergoeding

Preitelers zouden daarom flink geholpen zijn met een vergoeding van de rijksoverheid. Komende week zal de LLTB het ministerie van LNV per brief vragen om een tegemoetkoming. Besouw heeft vertrouwen in een goede afloop. ”We voldoen ruimschoots aan de criteria. En in België zijn getroffen telers ook tegemoetgekomen.”

De taxaties bij preitelers zijn afgerond. Het gemiddelde schadebedrag per hectare bedraagt 13.000 euro. Op een totaal van 650 hectare winterprei zou een eventuele vergoeding, minus eigen risico, in de miljoenen lopen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  Schandalig dat de telers gesteund door LLTB bij de overheid aankloppen voor schade veroorzaakt door weer. Ook de genoemde schadebedragen per ha doen mij niet veel, een gemiddelde fruitteler die verhageld heeft meer schade. Dit laatste is dan wel te verzekeren maar ook dit kost op jaarbasis bijna een geheel inkomen.
  dus preitelers niet zeuren, shit happens, het is bedrijfsrisico.

 • no-profile-image

  konijn

  Hoe is het nou? tegemoetkoming voor vorstschade? Het is toch niet abnormaal dat het in de winter eens 20 gr kan vriezen. het komt de laatste jaren niet vaak voor maar je weet als je een gewas op het land laat staan dat het je de kans loopt dat het bevriest. je kunt je bij de vereinigte hagel ook tegen vorstschade verzekeren. Dus geen tegemoetkoming lijkt me logisch.
  Anders laat ik mijn aardappelen voortaan ook staan tot het voorjaar.
  weet ik zeker dat ik minimaal de kostprijs krijg

Of registreer je om te kunnen reageren.