Home

Achtergrond 4 reacties

LEI: crisis verstoort effect varkenscyclus

Gezien het verloop van de varkenscyclus zou 2009 een verbetering van de varkensprijzen moeten geven.

Het dalende aanbod van varkens in de EU zou daartoe moeten leiden. Die verwachting kan door de kredietcrisis worden verstoord.
Dit schrijft het landbouweconomisch instituut LEI in een notitie over de kredietcrisis en de agrosector. Landbouwminister Gerda Verburg stuurde de notitie deze week naar de Tweede Kamer.

Het LEI verwacht wel dat de voerprijzen lager zullen zijn dan vorig jaar. Voor een gemiddeld bedrijf kan een voerprijsdaling van 20 procent al gauw enkele tienduizenden euro’s aan kosten schelen.

Vleeskuikensector

Voor de vleeskuikensector wijst het instituut op de afzet van pluimveevlees naar het Verenigd Koninkrijk. Die is sterk teruggelopen. De prijzen voor vleeskuikens liggen dan ook lager dan vorig jaar. voor de vleeskuikensector kan het gunstig zijn dat de consument onder invloed van de crisis mogelijk uitwijkt naar het relatief goedkope kippenvlees.

Voor de legsector wijst het LEI op de situatie in Duitsland. Het naderende verbod daar op kooihuisvesting kan mogelijk een tekort aan eieren veroorzaken, wat een positief effect kan hebben op de Nederlandse eierprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pete

  Goede boer bedoelt dat er geen cyclus is in Nederland, de rest van de wereld heeft wel degelijk een varkenscyclus. En als je dan leest dat er in Europa en Noord Amerika 6% minder zeugen zijn dan een jaar geleden kun je toch rekenen op een hogere prijs, misschien niet zo hoog als wanneer er geen recessie was. Maar Als je verder terug gaat in de tijd zie je dat er zo ongeveer iedere 30 a 35 jaar een behoorlijke recessie is en dat de landbouw daar behoorlijk van profiteert in de eerste jaren daarna. Dan staan de meeste mensen weer met twee benen op de grond en beseffen ze dat voedsel, onderdak en gezondheid de eerste levensbehoefte zijn en niet de 52" tv, de i pod of de nieuwste mobiele telefoon of auto.

 • no-profile-image

  goede boer

  Beste Pete Internationaal, zowel in Nederland als in de rest van de wereld bestaat er geen varkenscyclus. De uitleg van de theorie hoe de varkenscyclus in de landbouweconomie werkt is te simpel. In de praktijk hebben de neveneffecten die zowel bij toe als afname van de varkensstapel optreden een heel ander effect op de landbouweconomie zoals wij die tot nu toe aannemen. Waarbij dan de prijsvorming van varkens heel anders verloopt dan de theorie van de "varkensccyclus" aangeeft. Dat er doorgaans in de economie een of andere cyclus optreedt wil ik niet ontkennen. Maar die cyclus valt dan niet te vergelijken met de zogenaamde "varkenscyclus".

 • no-profile-image

  ik

  goed gelovige medemens gij die altijd juister naar de predikant krijg veel last van trameland de spreuk varkens cyclus is uitgevonden door die geen die u aanspoort tot nieuwe invensteringen die niet rendeert en waar uw leermester alleen van profiteert geen rendement uit het verleden brengt zeker niets in het heden
  invensteer alleen met winst van gisteren dan het u misschien nog iets voor morgen

 • no-profile-image

  goede boer

  Het LEI slaat de plank behoorlijk mis. Er bestaat helemaal geen varkenscyclus in de landbouweconomie. De theorie die de varkenscyclus omschrijft werkt in de prakijk namelijk heel anders. Bij het LEI mogen ze daarom hun huiswerk wel eens overdoen en de landbouweconomie nog eens beter doorrekenen. Vooral wat betreft de neveneffecten van de zogenaamde varkenscyclus.

Of registreer je om te kunnen reageren.