Home

Achtergrond 576 x bekeken 1 reactie

'Kweekvis nu echt diervriendelijker slachten'

Nu de kweekvis sterk in opmars is, vindt Wakker Dier het hoog tijd dat het slachten van paling, meerval en tilapia diervriendelijker gebeurt.

De dierenwelzijnsorganisatie zette zich eerder onder meer in voor het verdoofd castreren van varkens en begint woensdag een reeks radiospotjes tegen het onverdoofd doden van de vissen. Volgens Wakker Dier beloofde de vissector eerder dat de vissen verdoofd zouden worden geslacht. "Al sinds 1990 doet men loze beloftes en wordt onderzoek gedaan naar diervriendelijkere slachtmethodes. Als vissen konden gillen, zouden de veranderingen veel sneller gaan. Daarom gillen wij maar voor de vissen'', meldt Hanneke van Ormondt (Wakker Dier).

Ze stelt dat de vissen nog leven als de ingewanden worden verwijderd en worden ingevroren of in zout gelegd. "Volgens de wet moeten dieren snel en pijnloos worden gedood, maar die regel geldt niet voor vissen, omdat lang is aangenomen dat die geen pijn konden voelen. Vissen voeren dan ook een pijnlijke doodsstrijd die van enkele minuten tot een half uur kan duren.''

Wakker Dier roept de Tweede Kamer op ervoor te zorgen dat vissen, net als de andere productiedieren, bedwelmd gaan worden voor de slacht. Eerdere verzoeken aan toenmalig Landbouwminister Cees Veerman en staatssecretaris Geke Faber (2001) bleven zonder gevolg. En dat kan eigenlijk niet vindt de organisatie die verwijst naar onderzoek uit 2005 waarin wetenschappers de slachtmethode van vissen als het ergste dierenleed in de vee- en vissector betitelden. Onderzoek in opdracht van de Europese Commissie wees uit dat vissen pijn, angst en stress ervaren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    ooh ik vind dit zo leuk!!!!
    Japan gaat nu die walvissen ook met een verdovings HARPOEN beschieten voordat ze explosieven gebruiken. En in Canada gaan ze de zeehondjes eerst vergassen voordat ze ze dood knuppelen. Dan maar niet praten over diverse trawlers die hetzelfde doen maar dan op internationale waters met onderandere tonijn en andere populaire vis soorten maar daar word niets over gezegt. Maar ok een wet meer of minder in nederland maakt niets meer uit gooi er ook maar een belasting bij. doe is gek

Of registreer je om te kunnen reageren.