Home

Achtergrond

'Kwart Nederlanders bang voor tandarts'

Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts.

Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) onder tweeduizend mensen. Dat maakte de Universiteit van Amsterdam vandaag bekend.

Nederlanders zijn volgens het onderzoek banger voor slangen, grote hoogtes en lichamelijke verwondingen. Deze 'gewone' angsten hebben geen negatieve invloed op het dagelijks leven. Maar als mensen uit angst ongevaarlijke situaties mijden, spreken we van een fobie. Ruim 4 procent van de Nederlanders heeft een tandartsfobie. Het is daarmee de grootste fobie, blijkt uit het onderzoek.

Volgens onderzoeker Ad de Jongh leiden mensen met een tandartsfobie soms een teruggetrokken leven. Ze schamen zich bijvoorbeeld zo voor hun gebit dat ze niet op vakantie durven. Ook stellen ze hun bezoek aan de tandarts uit waardoor hun gebit steeds slechter wordt, aldus De Jongh. Het onderzoek verschijnt in het aprilnummer van het tijdschrift European Journal of Oral Sciences.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.