Home

Achtergrond 174 x bekeken

Koningin opent jubilerend 'New Yorks' Keukenhof

Met de doop van de nieuwe tulp Spring Garden opende koningin Beatrix vandaag de zestigste editie van de Keukenhof in Lisse.

In het jubileumjaar staat de bloemententoonstelling geheel in het teken van 'USA, New Amsterdam: New York, 400'. Het is een hommage aan de talloze Amerikaanse bezoekers en de Nederlandse ontdekkingsreiziger Henry Hudson, die vier eeuwen geleden de naar hem vernoemde rivier bij New York op voer. Een tiende van de bezoekers die per jaar de kassa's van de Keukenhof passeren, is afkomstig uit de Verenigde Staten.

Met de opening heeft Beatrix een traditie in haar familie in ere gehouden: sinds de opening in 1949 mocht de Keukenhof zich verheugen in een grote belangstelling van leden van de koninklijke familie. Op 2 mei 1972 vierden koningin Juliana en prins Bernhard er hun 25-jarig huwelijksfeest, in 2001 werd prinses Máxima er voorgesteld aan het Nederlandse volk en vorig jaar opende prins Willem-Alexander er als IOC-lid een China-tentoonstelling. De vorstin zelf was ook bij het gouden jubileum tien jaar geleden present. Nog elk jaar sturen de Oranjes tienduizend bloembollen naar de Canadese hoofdstad Ottowa als dank voor de opvang tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Thema New York

Het thema New York komt dit jaar onder andere terug in een mozaïek van het beroemde Vrijheidsbeeld in bloemen, een tableau van 23 bij 15 meter, waarin meer dan 50.000 bloembollen zijn verwerkt. De eerste aanplant gebeurde in oktober, toen tegelijkertijd in het New Yorkse Central Park een aantal Manhattan-tulpenbollen werd geplant.

Een slingerend pad van blauwe druiven beeldt vanaf de entree de Hudson-rivier uit. Bezoekers worden daarna gevoerd langs herkenbare Amerikaanse straatnamen als Brooklyn en Wall Street. In de Keukenhof is een Walk of Fame te vinden met tulpen die vernoemd zijn naar bekende personen, zoals ex-presidentsvrouw Laura Bush en de 80-jarige dirigent James Last. De laatste zal de sterrenparade op 3 april openen, tegelijkertijd met de internationale perspresentatie van zijn afscheidstournee.

Net als ieder jaar zijn er in het historische park zo'n zeven miljoen bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en andere bolgewassen te bewonderen. Door de late lente staan er nu nog niet veel perken in bloei. De Keukenhof, met bijna 45 miljoen bezoekers in de afgelopen 59 jaar een van de populairste attracties van Nederland, is dit jaar geopend van 19 maart tot en met 21 mei.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.