Home

Achtergrond 771 x bekeken 1 reactie

Koeien mogen zomer en winter, dag en nacht naar buiten

Melkveehouder Harry Logtenberg uit het Gelderse Baak haalt met zijn quad de koeien binnen.

Hij doet dit twee keer per dag om er zeker van te zijn dat de dieren gemolken worden met de melkrobot. De veehouder heeft het beleid om de melkkoeien voortdurend de mogelijkheid te geven naar buiten te gaan. "De deur staat altijd open, zomer en winter, dag en nacht", zegt Marion Logtenberg, echtgenote van Harry. "Het is niet dat we de koeien ál naar buiten doen, maar nóg stééds." "De dieren gaan vrijwel elke dag wel even naar buiten, al is het wat korter als het slecht weer is. Als het heel slecht is, houden we ze wel eens binnen, maar dat is heel zelden", zegt de veehouder. Foto Robin Britstra

Een groep jonge Friese veebeoordelers keurt koeien die worden voorgeleid op Champions League-veekeuring in Oosterhesselen. Ondanks hun jeugdige leeftijd waren de Friezen zaterdag de landelijke winnaars. Om de kosten van de keuring te dekken, werden twintig vaarzen geveild die fokkers beschikbaar hadden gesteld. De dieren brachten gemiddeld 2.000 euro op. Foto Koos van der Spek

Bart Pier spoelt draineerbuizen door. Pier werkt via agrarische bedrijfsverzorging AB Oost bij akkerbouwer Jacobien Louwes in het Noord-Groningse Vierhuizen. "Het is mooi weer", legt hij uit. "Uitermate geschikt voor dit klusje." Op het akkerbouwbedrijf worden dezer dagen de uien afgeleverd. "Tussendoor spuit ik de buizen door", vertelt de vaste medewerker. "Deze draineerbuizen zijn al oud. Ze zijn begin tachtiger jaren aangelegd. Ik kom ook niet meer helemaal tot het einde met het doorspoelen ervan." Komende zomer worden de buizen vernieuwd, weet Pier. "Maar alles wat deze oude buizen nog doen, is natuurlijk mooi meegenomen." Foto Jan Bouwman

Daniël Bouwman en Geert-Anne Dallinga uit het Groningse Noordbroek controleren de afstand tussen de pootaardappelen. De akkerbouwers hebben vandaag de eerste 10 hectare van het nieuwe zetmeelras Smaragd gepoot. "Het ging prima. Dit perceel is omgeploegd grasland. In de mooie droge zandgrond konden we goed aan de slag", aldus Bouwman. Hij is met het poten ongeveer een week eerder dan vorig jaar. "We zijn altijd vroeg", zegt de akkerbouwer die constateert dat het verder nog vrij rustig is op het land. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Brigitte

    Hier zouden alle boeren een voorbeeld aan moeten nemen! Een pluim voor deze boer!

Of registreer je om te kunnen reageren.