Home

Achtergrond

Kiemremming heeft goed gewerkt in uien

De kwaliteit van uien in bewaring is over het algemeen goed, zeggen deskundigen. De behandeling met kiemremmingsmiddel is grotendeels geslaagd.

Uientelers hebben veelal op het juiste moment kiemremmingsmiddel toegepast, zegt uiendeskundige Bart van der Weijden van Syngenta Seeds. "Het was rond die tijd nat, maar de kansen zijn goed benut." Grote temperatuur- of luchtvochtigheidsschommelingen kunnen de spruitrust verstoren. "Bij een optimale bewaring kan de teler dat sturen. Bovendien is het ene ras gevoeliger voor kiemen dan het andere. Nog bijna 40 procent van de oogst ligt in bewaring, zo blijkt uit recent onderzoek. Een kritische situatie. Die uien moeten in elk geval goed blijven. Ik neem dan ook aan dat telers die hebben besloten geen afstand te doen van hun uien het product goed kunnen bewaren."

Gerard Buizer, accountmanager bij uienzaadleverancier De Groot en Slot, merkt op dat de kwaliteit van de uien beter is dan vorig jaar. "Toch draait een aantal telers onvoldoende. Bij niet zo gunstige vooruitzichten, zoals nu, wordt het minimale geïnvesteerd." Ook Buizer ziet dat de spruitrust goed is. "Dat is eigenlijk best goed gegaan. Er zijn altijd grensgevallen, maar slecht behandelde uien zijn als het goed is al verkocht. Dat hebben telers wel zien aankomen. Van een eventuele prijsverhoging profiteren uien waar werking in zit in elk geval niet meer. Ze gaan niet meer over zee. Hier wordt in een periode van overaanbod kritisch op gelet."

Ook in het Zuidwesten zijn weinig problemen met schieters, meldt Rinus Struik. De verkoopleider van Mol Agrocom loopt wel tegen echt slechte partijen aan. "Ik koop niet zonder te kijken", legt Struik uit. Zo’n 5 procent van de partijen is volgens hem in slechte conditie. "Tussen de 10 en 15 procent tarra, dat vind ik veel. De kleur is niet mooi. Dan is het in het groeiseizoen al misgegaan, bijvoorbeeld bij de onkruidbestrijding. Andere partijen zijn onder beroerde omstandigheden binnengehaald. Dat kun je in bewaring niet meer goedmaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.