Home

Achtergrond 6 reacties

Kamer dringt aan op effectieve aanpak dierextremisten

Veel fracties in de Tweede Kamer betwijfelen of de extra inzet die het kabinet pleegt om gewelddadig dierenactivisme aan te pakken resultaat heeft.

Dat bleek vandaag tijdens het mondeling vragenuur. De SGP stelde vragen over berichten dat Nederland inmiddels de uitvalsbasis voor dergelijke activisten zou zijn. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zei de Kamer op korte termijn te informeren of er de afgelopen jaren aanhoudingen zijn verricht. Bij het Openbaar Ministerie zijn drie officieren belast met dierenextremisme. PvdD-woordvoerster Esther Ouwehand zei dat dierenactivisten, die zich aan de wet houden, niet te lijden mogen hebben van de aanpak van dierenextremisme. Verschillende fracties vonden dat zij daarmee te weinig afstand nam van illegale acties.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft dierenbeschermingsorganisaties opgeroepen een manifest te ondertekenen waarin zij geweld afzweren en veroordelen. Veel organisaties hebben al gezegd niks te zien in zo’n verkaring van goed gedrag. Ter Horst benadrukte het belang van zo’n verklaring. "Ik kan me voorstellen dat er discussie komt over wel of geen subsidie aan een organisatie. De mensen willen toch weten waar hun geld naartoe gaat."

De minister zei daarmee niet te bedoelen dat het kabinet overweegt organisaties op hun subsidie te korten. Evenmin is het bedoeld als argument om organisaties te dwingen het manifest te ondertekenen, zei ze.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  theo

  Klaas wat een kletsverhaal ,de dieren in Nederland hebben het beter dan 80 procent van de mensen in de wereld

 • no-profile-image

  down under

  Klaas, H.J., Hijgende Ree, v.d. Heuvel uit Deurne, je hebt volkomen gelijk wat betreft het feit dat de samenleving moet opkomen voor de aller zwakste(begaafde) in onze maatschappij! Typisch een reactie geboren uit weelde en luxe. Van mijn kant zeg ik: zet ze maar achteraan in de rij voor de uitkeringtrekkers, als de ressecie waar we nu nog maar net in verkeren op zijn hoogte punt is en (@ v.d. Heuvel, ik hoop oprecht dat je niet in Sittard in de gezondheidszorg werkt, maar niet heus) voor al dit soort volk geen klankbord meer is en ze de tering naar de nering (lees: bijstandniveau) moeten zetten, wil ik nog wel eens zien waar deze "dierenvrienden" hun dagelijks eten gaan halen! 10 tegen 1 dat het een discounter alla lidl of aldi is, waar het dierenwelzijn niet in hoofdletters en zeker niet vooraan geschreven staat!. Voorstel: "go running" voor de pvvd echter ik ga je nu al voorspellen dat dit zooitje in 2010 geen enkele kans van slagen zal hebben en volkomen van de politieke kaart geveegd zal worden!

 • no-profile-image

  Klaas

  Het wordt hoog tijd dat de ECHTE terroristen eens worden aangepakt: de veetransporteurs, de bio-industrielen, de slachters, de jagers etc. Zolang zulke schoften vrij spel hebben van de wet, is actie tegen zulke criminelen alleen maar te prijzen en erg logisch. Opkomen voor de allerzwaksten de dieren is heel erg logisch en menselijk. Maar dat zien en voelen de ONmensen niet.......

 • no-profile-image

  Johan

  Ze mogen wat mij betreft dat manifest heus verplicht maken. Een organisatie die er bewust voor kiest om het niet te ondertekenen en dus geweld niet afzweert of veroordeelt zou toch logischerwijs geen recht op subsidie moeten hebben? Ze kunnen in die situatie dus niet garanderen dat ze zich aan de regels houden terwijl ze (vaak) iemand belemmeren in zijn werk die zich wel aan de regels houden, dat is toch wel erg krom. Ik hoop dat dat manifest serieus doorgaat zodat er tenminste een grens kan worden gesteld en de echte extremisten gekort kunnen worden op hun onverdiende steun.

 • no-profile-image

  s.wolfrat

  We moeten niet alle dierenactivisten op een hoop gooien met extremisten. er zijn veel dierenactivisten die goed werk doen in de samenleving. zowel voor de zwakkere mens als voor het dier. menig een kan daar nog iets van opsteken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Wolfrat. Dan stel ik voor dat er camera toezicht komt op alle dierenactivisten of GPS controle. Er zijn nog veelvuldig misstanden in Nederland door extremisten. Waarom zou een varkenshouder onder camera toezicht zijn werk moeten doen en een dierenactivist niet? lIjkt me niet fair.
  Graag een reactie!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.