Home

Achtergrond 536 x bekeken 1 reactie

KI Nederland en Twenthe importeren Duroc beren

De KI-organisaties Varkens KI Nederland en KI Twenthe importeren 35 Duroc beren van het Deense fokkerijprogramma Danbred.

De Deense beren zullen naar verwachting morgen in Nederland aankomen. Dat zegt directeur Jan Sallevelt van KI Nederland. KI Nederland heeft volgens Sallevelt toegang tot het totale fokprogramma van het Deense Danbred. Sallevelt signaleert dat er onder Nederlandse varkenshouders veel vraag is naar Duroc-sperma. Sallevelt: 'We hebben op het ogenblik een wachtlijst voor Duroc." Met de komst van de 35 beren hoopt hij dat de organisatie snel aan de vraag kan voldoen.

Volgens Sallevelt is er vooral in Noord-Duitsland veel vraag naar biggen voor de mesterij met een Duroc-achtergrond. "Je zou bijna kunnen spreken van een hype", zegt hij. "De Denen hebben in Noord-Duitsland veel biggen geleverd en hebben daarmee een goede reputatie opgebouwd. Nu ook Nederlandse bedrijven daar volop biggen kunnen leveren, vragen de Duitsers ook hier om biggen met een Duroc-vader. Daar komt een groot gedeelte van de huidige vraag vandaan."

Sallevelt meldt verder dat de afzet van Tempo-sperma licht daalt, ongeveer 1 procent. Volgens hem is hier voor een deel sprake van een uitwisseling met de Duroc. Er is verder een groeiende vraag naar Talent-sperma. De KI-voorman houdt het op 30 procent. "Ook daar is op het ogenblik een wachtlijst voor."

Exclusieve overeenkomst

De Talentlijn voert ook Duroc- bloed en werd eerder onder de naam D-lijn op de markt gebracht. De stijgende populariteit sluit dus aan bij de toenemende vraag naar Duroc-eindberen. De particuliere KI-organisatie Klasse KI maakte eerder ook al bekend een exclusieve overeenkomst te hebben gesloten met drie Deense fokkers. Vorige week kreeg deze organisatie de eerste beren geleverd, later in de maand komen de rest van de vijftig beren ter beschikking.

Preferent KI biedt ook beren met Duroc-bloedlijnen aan. Deze particuliere organisatie brengt de beren op de markt onder de naam Van Gennip Duroc.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mark

    Er wordt gezegd door de heer Salleveld toegang tot de gehele Deense structuur, maar deze heeft niet de toegang tot alle berenfokkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.