Home

Achtergrond

Jongeren sporten graag in vrije natuur

Acht op de tien jongeren sporten graag in de vrije natuur.

Vooral fietsen, lopen, zwemmen en schaatsen zijn populair. De meeste jongeren gebruiken liever geen vooraf gebaande paden. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO voor de Stichting wAarde uit Beek-Ubbergen heeft gedaan.

De stichting, die zichzelf groene denktank noemt, heeft contact gezocht met sportbonden en natuurorganisaties om meer met 'opmerkelijke uitkomsten' te gaan doen, aldus directeur Thomas van Slobbe.

Bijna alle jongeren (91 procent) noemen de frisse lucht de aantrekkelijkste factor om buiten te gaan sporten. Een sporthal vinden ze zweterig en niet vrij. Op straat sporten is volgens de ondervraagden in de leeftijd van 13 tot 24 jaar niet veilig, saai en omringd door teveel beton en baksteen.

Routes en paden voor sporters zeggen de sportende jeugd niet veel. Slechts 30 procent van de fietsers gebruikt zo'n route. Van de (rol-)schaatsers of lopers neemt zelfs maar 22 procent een uitgezet pad. Zeven op de tien ondervraagden heeft buiten wel eens iets moois meegemaakt, van een ondergaande zon tot de ontmoeting met een dier.

Van Slobbe stelt dat jongeren naar buiten gaan om te sporten en pas in de tweede plaats om van de natuur te genieten. Toch blijkt volgens hem uit het onderzoek dat jongeren wel degelijk iets met natuur hebben. Ze blijken ruimte, rust en stilte wel te waarderen.
wAarde wil dat er vrije sport-natuurzones rondom de steden komen. Actief meesportende boswachters zouden de jeugd nog meer van de natuur kunnen laten genieten. En de bordjes 'vrij wandelen is toegestaan' bij natuurgebieden moeten weg. "Ouderwets en achterhaald'', aldus Van Slobbe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.