Home

Achtergrond

Investeringsnormen biologisch flink hoger

De investeringsnormen voor biologische varkensbedrijven zijn sinds 2003 sterk toegenomen. Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI.

De investeringsnorm per zeugenplaats (bij een omvang van 96 zeugen en bijbehorende vleesvarkens) is 21 procent en die per vleesvarkensplaats is 38 procent gestegen ten opzichte van de norm van 2003. De nieuwe berekende norm komt uit op 4.809 euro en 758 euro per vleesvarkensplaats. In 2003 waren deze bedragen 3.978 per zeugenplaats en 549 per vleesvarkensplaats.

Het LEI heeft ook voor enkele andere bedrijfsgroottes de investeringsnormen berekend. Hier blijkt uit dat de investering per plaats snel kleiner wordt bij grotere bedrijven.

Het instituut wijst vooral naar de hogere materiaalprijzen en een ander ontwerp van de standaardstal ter verklaring van de kostenverschillen tussen 2003 en 2008. In 2003 werd gerekend met volledig natuurlijke ventilatie. Nu is er gerekend met een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Ook de keus voor stalen roosters zorgt voor een kostenverhoging.Het verschil in investeringsbehoefte tussen gangbare en biologische bedrijven is groot.

Het biggenprijzenschema januari 2009 komt voor een bedrijf met 550 gangbare zeugen uit op een bedrag van 2.101 euro per zeugenplaats. Voor 250 biologische zeugen komt het LEI uit op een bedrag van 3.142 per zeugenplaats.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.