Home

Achtergrond 209 x bekeken 2 reacties

Ingrepen zuivel: 150 miljoen euro

De maatregelen die de Europese Commissie recent heeft genomen om de zuivelmarkt te stabiliseren, kosten de Europese Unie tot nu toe al ruim 150 miljoen euro.

Dat blijkt uit een berekening van deze krant op grond van gegevens van de Europese Commissie. Het bedrag is een schatting. Met name de kosten van exportrestituties zijn onzeker, omdat de restitutieprijs wijzigt per tender.

De exportsubsidies werden op 23 januari heringevoerd. Tot 19 maart gaf Brussel beschikkingen af voor 50.000 ton boter, 61.000 ton mager melkpoeder, 60.000 ton kaas en 273.000 ton andere producten (zoals volle melkpoeder).

In de berekening zijn de huidige restitutieprijzen gehanteerd, namelijk 600 euro per ton boter, 220 euro per ton mager melkpoeder, 220 euro per ton kaas en 290 euro per ton volle melkpoeder.

Interventie-opkopen

Later, op 1 maart, stelde de Commissie interventie-opkopen in. Voor boter werd een interventie van 30.000 ton ingesteld à 2.218 euro per ton. Deze was binnen drie dagen volgeboekt. Inmiddels heeft de Commissie, voor een nieuwe tender, al weer 6.665 ton geaccepteerd; deze is niet meegenomen in de berekening.

De interventie voor mager melkpoeder tegen een vaste prijs per ton van 1.698 euro is vastgesteld op 109.000 ton. Half maart was er volgens de Commissie zo’n 55.000 ton aangeboden. De Commissie schiet bij een interventie (rente-)kosten van de handelaren voor; die belopen zo’n 10 procent.

Tenslotte de private opslag voor boter: tot nu toe is ongeveer 60.000 ton opgeslagen. Vorig jaar was Brussel voor de opslag van 160.000 ton circa 16 à 17 miljoen euro kwijt; dit jaar zouden de kosten omgerekend dan in elk geval 7 miljoen euro bedragen. De regeling staat tot 15 augustus open.

De steunmaatregelen worden betaald uit de EU-landbouwbegroting. Hiervoor zijn budgetten ingeruimd. Indien deze worden overschreden kunnen reserves op de begroting worden aangesproken. In 2007 was de Commissie ruim 638 miljoen euro kwijt aan steun voor de zuivel.
De gemaakte (rente-)kosten kunnen overigens worden goedgemaakt als handelaren hun interventievoorraden weer verkopen. Als zij dat tegen een goede marktprijs doen, dan moeten ze de bijdrage van de Commissie in de kosten weer terugbetalen.

Administrator

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.