Home

Achtergrond 362 x bekeken 1 reactie

'Ik ben Aldonsa de alpaca'

"Hallo, ik ben Aldonsa en ik ben een alpaca. Ik vertel je wat leuke dingen over mij en mijn familie.
Ik kom eigenlijk uit Zuid-Amerika. Daar leefden we in grote kuddes. Onze weiden daar zien er heel anders uit dan hier: daar graasden we op de hellingen tussen de bergen, maar ook wel op de hoogvlaktes. Die liggen op wel 4.000 meter hoogte. Daar ligt vaak sneeuw en het regent er veel. Een dikke wollen vacht is dan wel fijn!”

Kostbare wol
"Mijn wol lijkt een beetje op kasjmier of mohair. De draden zijn heel fijn, maar de wol is toch sterker, warmer en lichter dan schaapswol.
Wist je dat alpacawol de enige soort wol is die in de natuur in 22 tinten voorkomt? Maar het meest zie je toch de kleuren wit, beige, bruin en zwart.
Mijn familie alpaca bestaat uit twee soorten. De ene soort heeft een zachte, licht krullende vacht en de andere soort heeft lange dikke lokken."

Geboren worden op een zonnige ochtend
"Weet je dat een veulen meestal tussen 9 uur ’s morgens en twee uur ’s middags geboren wordt en dan vaak op een zonnige dag? En weet je waarom? Een koe of een poes likt haar jong met de tong droog. Een alpaca heeft een korte tong en kan dat niet. Daarom heeft het jong de zon hard nodig om op te drogen.”

Herkauwen
"Wij eten graag gras en hooi. En dat aangevuld met brok met vitaminen en mineralen. We zijn net als koeien herkauwers."

Spugen
"Mensen vinden ons rustige, vriendelijke dieren. We leven graag in groepjes bij elkaar.
Maar we zijn ook bekend om het spugen. Net als lama's. Spugen doen we wel, maar niet naar mensen. Alleen naar elkaar, als we onderling moeten uitmaken wie de baas is. En als we spugen, is het geen spuug, maar gras dat we aan het herkauwen zijn. En dat ruikt niet zo fris!"

Alpaca's bekijken
"Op de Alpaca Show kun je alpaca's in het echt bekijken."


Jos Hillebrand

Eén reactie

  • GM 55

    Een alpacashow is inderdaad leuk om alle mooie dieren van de Benelux bij elkaar te zien. Er zijn elk jaar een aantal shows in Nederland. Mocht het niet lukken om die te bezoeken dan zijn de fokkers altijd bereid om voorlichting te geven. Slechts enekele fokkers geven ook cursussen en workshops over de alpaca. Je kunt je abonneren op nieuwsbrieven met daarin alle informatie die je moet weten om alpaca's te gaan houden. Zelfs een heus Alpaca-Forum is actief in het beantwoorden van je vele vragen. Ga dus maar eens op zoek in Google.

Of registreer je om te kunnen reageren.