Home

Achtergrond

IEA en OPEC oneens over olieprijs

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft het oliekartel OPEC gemaand de productie niet te verlagen om de prijzen op te krikken.

Volgens het IEA zouden hogere prijzen ongunstig uitpakken voor de wereldeconomie. Maar de Organisatie van Olie Exporterende Landen liet weten bevreesd te zijn voor verder dalende prijzen en verklaarde dat dit het belangrijkste thema zal zijn op de bijeenkomst van de OPEC-lidstaten zondag in Wenen.

Volgens de OPEC zal de olieconsumptie dit jaar, onder meer als gevolg van de snel dalende vraag vanuit de Verenigde Staten en Rusland, in totaal met 1 procent dalen. De olieprijs moet volgens de organisatie nog wel op een niveau blijven waarbij producerende landen kunnen investeren in de olieindustrie.

De IEA erkent dat de vraag zeer sterk is gedaald en zal blijven dalen. Maar een nieuwe productieverlaging is volgens de organisatie "het laatste wat de wereld op dit moment nodig heeft''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.