Home

Achtergrond 163 x bekeken

Huizinga: Taxiritjes zijn goedkoper geworden

De nieuwe tarieven voor taxi's zijn volgens staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat een succes.

Klanten weten vooraf beter wat een ritje gaat kosten en bovendien is de gemiddelde ritprijs gedaald. Dat heeft de bewindsvrouw vandaag gezegd.

Sinds februari vorig jaar moet iedere taxi in Nederland zich aan de nieuwe tarieven houden. Het instaptarief mag niet hoger zijn dan 7,50 euro, waarbij de eerste twee kilometer zijn inbegrepen. Daarna bedraagt de maximale kilometerprijs 2,20 euro. Het maakt daarbij niet uit hoe lang de taxi voor een rood stoplicht staat of in de file.

Uit onderzoek blijkt volgens Huizinga dat de prijzen gedaald zijn en dat klanten door de nieuwe tarieven vaker een korte stadsrit nemen. Omdat er meer taxibedrijven bij zijn gekomen en de totale omzet van alle taxibedrijven gelijk is gebleven, is de gemiddelde omzet per taxibedrijf gedaald, aldus de staatssecretaris.

Veel taxichauffeurs zijn niet blij met de nieuwe tarieven. Door het vervallen van de tijdberekening kunnen zij vooral in de grote stad minder verdienen. Huizinga bekijkt op dit moment of zij de chauffeurs tegemoet kan komen op een manier waarop het voor klanten vooraf duidelijk blijft wat de rit gaat kosten.

Overigens kondigde de bewindsvrouw vorige zomer aan dat de taximarkt opnieuw op de schop gaat. Het gaat onder andere om het aanpakken van vrije rijders die voor chaotische toestanden bij populaire standplaatsen in de grote steden zorgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.