Home

Achtergrond 200 x bekeken 1 reactie

Hoge melkprijs in winkel ergert melkveehouders

Melkveehouders ergeren zich aan het relatief hoge niveau van de consumentenprijs voor melk.

De marges die supermarktketens op de melk zouden pakken zijn met de huidige melkprijs niet te verdedigen. Dit maakten diverse LTO-leden duidelijk tijdens een bijeenkomst donderdagavond in Ommen.

"Als de pijn van een lage melkprijs in de hele keten zo gevoeld wordt als bij de producent, zou deze situatie snel voorbij zijn", laat een van de aanwezige veehouders weten. De leden vroegen LTO-voorman Siem-jan Schenk of hier niet iets aan gedaan kan worden. Hij antwoordt dat het moeilijk is om directe invloed op de melkprijs in supermarkten uit te oefenen. "Ik ga geen dingen beloven die we niet waar kunnen maken. Zaak is dat we zorgen voor een goede professionele afzetorganisatie. We hebben even gedacht dat dit niet meer hoefde."

Politiek optreden

Daarnaast is het volgens Schenk aan de politiek om op te treden tegen kartelafspraken. Al eerder gaf hij aan dat het moeilijk te begrijpen is waarom bijvoorbeeld FrieslandCampina van Brussel activiteiten moest afstoten terwijl supermarktketens vrij spel lijken te hebben.

Het is volgens Schenk begrijpelijk dat veehouders wijzen op de melkprijzen in supermarkten. "Dit is een duidelijk herkenningspunt, maar niet de knop waarmee de melkprijs wordt gestuurd. Van de Nederlandse melk wordt 20 procent verkocht als vloeibare melk, 30 procent wordt verwerkt tot ingrediënten voor de industrie", vertelt hij. "Daar is het afgelopen jaar veel overgestapt op plantaardige vervangers."

Volgens Schenk vraagt de LTO niet om directe steun voor de melkveehouders, maar wel om ondersteunende maatregelen. "Meer interventie, actief Europees marktbeheer, steun aan de kalvermelkindustrie, een voorschot op toeslagrechten en garanties op de exportkredieten." De consumptie van melk zal komende jaren volgens Schenk stijgen. Daarnaast daalt op dit moment het aanbod. "Voor de huidige melkprijs kan 85 procent van de melkveehouders in de wereld niet produceren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Klaas

    Volgens Siem Jan Schenk kan 85% van de melkveehouders in de wereld niet proudceren met de huidige melkprijs.
    Dit is toch raar, vorige jaar konden heel veel Nederlandse boeren wel produceren voor 25 cent. En daar zitten de meesten nu nog niet of pas net onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.