Home

Achtergrond 336 x bekeken

Hobbypluimvee geruimd na besmetting NCD

Bij sierduiven in Kootwijkerbroek is een besmetting met Newcastle Disease (NCD), ook bekend als pseudo­vogelpest, geconstateerd.

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Alle vogels van de hobbypluimveehouder zijn geruimd en de locatie is ontsmet. Binnen een straal van 1 kilometer rondom de besmettingsbron liggen 6 pluimveebedrijven, die onmiddellijk gewaarschuwd zijn om bijzonderheden te melden en geen bezoekers toe te laten.

Omdat het hobbypluimvee betreft komen er geen aanvullende maatregelen voor de omgeving. De besmette locatie staat wel onder toezicht van de VWA. Het risico op verspreiding is klein, stelt Arco van der Spek van de VWA. "Commerciële pluimveehouders moeten vaccineren tegen NCD. Het PPE controleert de vaccinatiestatus van bedrijven in de omgeving. Voor commercieel pluimvee is de verspreidingskans nihil. Nu alles geruimd en gereinigd is lijkt de uitbraak onder controle."

Een mogelijke besmettingsbron is de markt in Barneveld, waar twee van de besmette duiven gekocht werden.

Lees ook: Newcastle Disease in Kootwijkerbroek

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.