Home

Achtergrond

Het gekleurde ei is in opmars

Geverfde kippeneieren worden steeds populairder in Nederland. Elk jaar groeit die markt met ongeveer 10 procent, stelt Henk van Hamersveld, eigenaar van eierpakstation Eicom.

Zij leveren jaarlijks rond Pasen een half miljoen tot een miljoen gekleurde eieren voor de Nederlandse markt. Het aantal is heel afhankelijk van of Pasen vroeg of laat valt. Als het beter weer is, is het verstoppen en zoeken van eieren populairder.

"In Duitsland en Oostenrijk worden het hele jaar door gekleurde eieren verkocht, in Nederland kijken we er toch een beetje vreemd tegenaan'', zegt Van Hamersveld. Met Pasen is de Nederlandse consument er wel voor te porren.

"Deze en volgende week zijn voor ons de drukste weken.'' De gekleurde eieren gaan vooral naar de horeca, de laatste jaren in toenemende mate ook naar consumenten. "Maar mensen vinden het leuk om zelf eieren te kleuren en dat is het natuurlijk ook.''

De gekleurde eieren die Eicom levert blijven wel zeven weken goed. Ze worden eerst hard gekookt dan gespoten, zo'n 10.000 eieren per uur, en vervolgens voorzien van een laklaag. "En dan zijn ze nog lekker ook.'' Een voorgekleurd ei is ongeveer 75 procent duurder dan een 'kaal' exemplaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.