Home

Achtergrond 4 reacties

Het doel voorbij

Veel jongerengroepen op het platteland hebben een keet. Het zijn door henzelf gerealiseerde onderkomens waar ze voor de gezelligheid bij elkaar komen, tv kijken, wat drinken of gewoon een beetje ouwehoeren. Ze gebruiken met toestemming van de eigenaren caravans of leegstaande schuurtjes.

Jongeren hebben op deze manier in hun eigen leefomgeving een voorziening bedacht waar gemeentes dat hebben nagelaten. Ik zie met eigen ogen wat een geweldige sociale functie een keet heeft. Ze leren hier samen te organiseren en afspraken te maken. Als ik zie met hoeveel enthousiasme dat gepaard gaat, kun je er alleen maar blij mee zijn.

Maar dat is niet iedereen. Het BEM (Bureau Eerlijke Mededinging) vindt dat de keten zorgen voor oneerlijke concurrentie voor de horeca en dagen onze gemeente Putten voor de rechter om een eind te maken aan het illegale gebruik in deze bouwsels. En de gemeentes zelf leggen alleen maar de nadruk op het drankgebruik, waardoor in de media de keten afgeschilderd worden als zuipketen. Volkomen onterecht.

Natuurlijk wordt er een pilsje gedronken, maar dat doen jongeren ook als ze in het café zitten. De gemeente vindt dat ze tot taak heeft het alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen. Onder dat mom wil ze de bestaande keten onder strenge voorwaarden gedogen met een tijdelijke vergunning. Nieuwe keten mogen helemaal niet gestart worden. De gemeente wil dus van de keten af.

Dat is een verkeerde benadering. Iedere jongerengroep moet een keet kunnen beginnen en de gemeente moet dat legaliseren. Op die manier kan de gemeente ook voorwaarden stellen qua brandveiligheid en gebruik en ook betrekken bij het alcoholmatigingsbeleid..
Maar daarvoor moet zij wel de groep van 13-18 jaar in het oog hebben. Dat is de groep die aan een keet begint en dat is ook de leeftijd waarop jongeren eventueel aan de alcohol beginnen.

Iedere gemeente die denkt dat het verbieden van keten zal leiden tot het verdwijnen daarvan, heeft geen oog voor de realiteit. Nieuwe keten zullen gestart worden en vervolgens heeft ze geen enkele grip meer op de activiteiten daarvan. Dan schiet de gemeente dus haar eigen doel voorbij.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ani

  Ook op ons terrein staat een keet. Zorgt voor veel plezier en gezelligheid. Nu deze zoon ook bijna 18 is worden de avonden minder. Heb wel strakke regels opgesteld, geen alcohol door de week en met Oudjaar eerst vuurwerk dan pas drank. Gemeente hoeft niet te regelen, ik als ouder regel dat wel en dat zonder subsidies en zonder jongerenwerker.

 • no-profile-image

  Boer

  De gemeenten zullen niet zorgen voor een alternatief omdat ze anders concureren met de plaatselijke horeca.

 • no-profile-image

  jan

  Groot en volwassen geworden in de eerste keet van nederland gesticht in de summer of 76.

 • no-profile-image

  gert

  verbieden zal leiden tot problemen met hangjongeren en andere irritaties,of de gemeente moet zorgen voor een betaalbaar alternatief

Of registreer je om te kunnen reageren.