Home

Achtergrond

Herdenking legionella-uitbraak bij Westfriese Flora in 1999

Tien jaar na de rampzalige legionella-uitbraak in Bovenkarspel zijn vandaag de 32 slachtoffers herdacht, die als gevolg van de besmetting op de bloemententoonstelling in Bovenkarspel zijn omgekomen.

De Stichting Veteranenziekte gaat ervan uit dat later nog eens 42 mensen overleden zijn aan de gevolgen van de besmetting die zij op de Westfriese Flora opliepen. In Bovenkarspel is ter nagedachtenis aan de slachtoffers een monument geplaatst, waar vandaag nabestaanden en anderen bloemen legden. Onder hen waren de toenmalige en huidige minister van volksgezondheid Els Borst en Ab Klink. De legionella-epidemie is destijds veroorzaakt door een bubbelbad op de huishoudbeurs bij de tentoonstelling. Foto ANP

Volle bak was het vandaag in deze partytent in het Limburgse Neer, waar een ondernemersdag was over verbrede landbouw. De organisatie lag bij de LLTB en de Taskforce Multifunctionele Landbouw. Onder de 140 bezoekers waren ondernemers en beleidsmakers. Ze kwamen volgens LLTB-zegsman Herman Mertens vooral om te netwerken, maar ook voor informatie rond subsidies en mogelijkheden. "Zoals de opvang van medische patiënten in een natuurlijke omgeving. Limburg loopt van oudsher op kop wat betreft verbreding." Foto Twan Wiermans

Melkveehouders luisteren in de stal van maatschap Wesseling in het Utrechtse Leersum naar uitleg over de toediening van vloeibare kunstmest op het grasland. Er waren buiten ook praktijkdemonstraties te zien met een spaakwielbemester en een veldspuit. Voor veel bezoekers van de studiemiddag was het in verband met het weer binnen echter beter toeven, ondanks de droge theorie. Foto William Hoogteyling

Monteur Olger Venhuizen van Niestijl Mechanisatie in het Groningse Siddeburen controleert een spuitmachine. Het bedrijf controleert per jaar zo’n zestig spuitmachines, zegt Venhuizen. "Die moeten iedere drie jaar worden gekeurd. We controleren of de pomp en de manometer aan de specificaties voldoen. Slangen en dophouders moeten goed zijn gemonteerd. Alles moet lekvrij zijn. Daarna testen we de machine boven de spuitbaan. De vloeistof moet binnen bepaalde marges gelijk worden verdeeld over de spuitbaan." Foto Koos van der Spek

Op de laad- en losvloer van Daily Fresh Logistics in het Zuid-Hollandse Maasdijk worden pallets groente en fruit weggereden voor transport naar Engeland. Daily Fresh is een joint-venture van transporteurs Visbeen, Post-Kogeko en Norfolkline. De samenwerking bestaat sinds 1998. Vanuit vier distributiecentra bundelen ze goederenstromen door heel Europa. Tuinders konden gisteren tijdens de Dag van de Tuinder een kijkje nemen op het bedrijf in het kader van het thema samenwerking. De animo viel in tegenstelling tot vorige jaren tegen. Foto Fred Libochant

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.