Home

Achtergrond 221 x bekeken 6 reacties

Heldere prijs nodig

De garantieprijs van FrieslandCampina blijft voor verwarring zorgen. Het nieuwe fusieconcern startte per januari met een nieuwe melkprijs voor de leden: de garantieprijs.

Leuke prijs, maar niet de netto-prijs. In de praktijk gaan er nog allerlei inhoudingen vanaf en komen er (in mindere mate) soms toeslagen bij. Niet alle vernieuwingen zijn beter. Net nu velen een beetje hebben leren omgaan met de garantieprijs, introduceert de coöperatie weer een ander begrip van de garantieprijs.

De achteraf berekende garantieprijs over 2008 blijkt opeens wel de netto-prijs te zijn. Een bijzonder staaltje van communicatie. Misschien is het beter om voortaan direct te melden welke garantieprijs bedoeld wordt.

Veel beter nog is om een voorbeeld te nemen aan vleesconcern Vion. Dat besloot om na jaren van onduidelijkheid en geharrewar over de varkensprijs een echt heldere uitbetaalprijs neer te zetten: de bordesprijs.

FrieslandCampina kan daar een voorbeeld aan nemen. Introduceer een ontvangstprijs, of een wegpompprijs, hoe het ook wordt genoemd, als het maar duidelijk is voor de boer. Wie ergens geheimzinnig over doet, lijkt wat te verbergen te hebben, en dat moet FrieslandCampina niet willen suggereren.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frieslandcampina

  het is puur onduidelijkheid waardoor boeren ontevreden zijn. de garantieprijs is de gemmiddelde melkprijs die uitbetaald wordt in west europa. deze prijs wordt berekend op de verwachte uitbetaling van de andere zuivelverwerkende organisaties. we hebben dus altijd een gemmiddelde melkprijs. aan het eind van het jaar, als de jaarrekening opgemaakt is en dus de winst, wordt er een prestatietoeslag uitgekeerd (nabetaling). we weten volgen jaar eind maart begin april dus pas of onze coop een goed of slecht resultaat heeft geboekt. ik hoop goed want dan krijgen we veel prestatietoeslag (nabetaling)uitgekeerd.
  anders gezecht, de melkprijs van nu zegt niet dat de coop slecht draait, maar dat de markt slecht is. we zullen volgend jaar dus pas zien of de fusie brengt wat er beloofd is, of dat we een grofe fout hebben gemaakt door te fuseren.

 • no-profile-image

  dj

  Ik ben het helemaal met de schrijver van het artikel eens. Het publiceren van de garantieprijs geeft een vertekend beeld van de echte melkprijs. FC zou de netto uitbetaalde prijs bij 3,7 % vet en 3,4 % eiwit (zoals de Duitsers dat doen) moeten publiceren. Ook dient de quantumtoeslag afgeschaft te worden en moeten de kosten eerlijk verdeeld worden over grote en kleine bedrijven. Bij de weidemelk(fooi) heeft men daar wel voor gekozen.

 • no-profile-image

  Brabander

  Dan bedank je toch als lid.Krijg je geld toe en ga je lekker naar DOC of van Bakel.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Auteur AGD, wilt U nooit meer VION als voorbeeld gebruiken om voordelen voor agrarische ondernemers te suggereren. Hier zullen melkveehouders niet vrolijk van worden,echt niet.

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  wedden dat bij een melkprijs van 45 cent iedereen begreep hoe het in elkaar steekt!! tis gewoon een goede reden om ff lekker het beklag te doen.
  er kan niet 1 prijs genoemd worden omdat we er ooit (naar mijn idee geheel terecht) voor gekozen hebben om afhankelijk van vet, eiwit, bedrijfsgrootte, kwaliteit etc uit te betalen.

 • no-profile-image

  genaaid,

  Ze hebben ons mooi bij de neus met de fusie en de verkoop aan arla. Leve de garantie voor constante lage gemiddelde melkprijs!!!! Leve de grote zuivelreus!!!!!!!!! Achteraf word je maar mooi ganaaid!!! Heerlijk voelt dat!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.