Home

Achtergrond 251 x bekeken

HZPC: prognoseprijs pootgoed kostendekkend

Voor de nieuwe prognoseprijs van aardappelhandelhuis HZPC kan een gemiddelde teler goed pootaardappelen telen.

Dat zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij HZPC. In de telersvergaderingen maakt HZPC een gemiddelde prognoseprijs voor pootaardappelen oogst 2008 bekend van 28 euro per 100 kilo, exclusief btw. Het gaat om pootgoed in de klasse E, maat 28/55, van rassen die in poolverband zijn geteeld en is inclusief kwekersafdracht.

Vorig jaar was de prognoseprijs 35 euro. De definitieve prijs kwam toen uit op € 36,38. "Dat was een record. Het was direct duidelijk dat dat niet houdbaar zou zijn", zegt Hoogenboom.

"De nieuwe prijs is in elk geval gemiddeld genomen kostendekkend. Sommige telers denken daar anders over. Dat zijn de telers in het Noorden die amper 30 ton per hectare hebben geoogst, als gevolg van de droge start van het seizoen. Bovendien was de oogst vaak te grof om als pootgoed te worden afgezet."

Dat de prijs nu lager is dan vorig jaar komt niet door een verstoorde balans tussen vraag en aanbod, zegt Hoogenboom. "Dan kun je dit prijsniveau van 28 euro, dat hoger is dan het vijfjarig gemiddelde, niet bereiken. Dit komt door regen in afzetlanden. Hierdoor is minder gepoot."

Definitieve prijs

De afgelopen jaren is gebleken dat de definitieve prijs altijd hoger uitpakt dan de prognoseprijs. "Daar proberen we wel voor te zorgen", licht Hoogenboom toe.

Of dit nu ook gaat lukken, is maar zeer de vraag. "Dit hangt altijd af van de laatste marktontwikkelingen. Hierbij gaat het om de Oost-Europese markt. Juist daar is het effect van de kredietcrisis voor de afzet van pootgoed voelbaar. Daarnaast is er sprake van een verhoogd risico ten aanzien van de betalingen door de afnemers. Dat laatste komt niet ten laste van de poolprijs."

De rassen Spunta en Desiree vallen buiten het egalisatiesys­teem dat HZPC bij de prijsberekening hanteert. Rassen vallen buiten dit systeem als de prijs meer dan 5 procent naar boven of meer dan 10 procent naar beneden afwijkt.

Lees ook HZPC-prognoseprijs voor pootgoed is 28 euro

Of registreer je om te kunnen reageren.