Home

Achtergrond 248 x bekeken 18 reacties

'Grotere melkveehouders komen sterker uit crisis'

De grotere melkveebedrijven in Nederland hebben vertrouwen in de toekomst.

Dit blijkt uit een enquête gehouden tijdens de V.I.P. Dairy Congressen georganiseerd door Alta, For Farmers en ING. Zo’n 150 melkveehouders met een quotum van meer dan 1 miljoen kilo bezochten de congressen.

De lage melkprijs blokkeert volgens 96 procent van de melkveehouders niet of nauwelijks de ontwikkeling van hun bedrijf. De ontwikkeling wordt hoogstens wat vertraagd. 83 procent van de veehouders denkt zelfs dat de huidige situatie in de sector hun bedrijf uiteindelijk sterker zal maken. Door de crisis zullen veel veehouders stoppen waardoor andere bedrijven sterker wordten.

Verstrekken leningen

De kredietcrisis lijkt nog niet veel invloed te hebben op het verstrekken van leningen door banken. 72 procent van de veehouders geeft aan dat de bank ze niet tegenhoudt met de uitvoer van hun plannen.

Van de veehouders geeft 78 procent aan grofweg of tot op de cent nauwkeurig de kostprijs per liter geproduceerde melk op zijn bedrijf te kennen. Wel is 61 procent van mening dat 80 procent van de melkveehouders zijn kritieke melkprijs voor het jaar 2009 niet kent. De kostprijs is voor 59 procent niet de leidraad voor de ontwikkeling van hun bedrijf. Zij geven aan zich te baseren om meerdere indicatoren. 30 procent geeft aan de kostprijs wel als leidraad te hanteren.

Opmerkelijk is ook dat 48 procent van de melkveehouders aangeeft in de nabije toekomst te willen investeren. 38 procent geeft aan momenteel met een hogere financiering per kilo melk te zitten door nieuwbouw, aankoop van grond en/of quotum.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  we spreken over grootschalige melkveehouderij wanneer een bedrijf ongeveer 2,5 de grootte heeft van het gemiddelde. oftewel met 50 a 60 koeien gemiddeld in nederland komen we dan op ongeveer 140 koeien uit. we spreken over megabedrijven wanneer de bedrijven 5 keer de omvang van een gemiddeld bedrijf hebben oftwel 250 a 300 melkkoeien.

 • no-profile-image

  Anoniem

 • no-profile-image

  boert

  De grote van de melktank is vaak ook de schuld bij de bank die zal toch terug moeten dus hoe groter de tank hoe meer er terug moet naar de bank. En in verhouding hebben grote dus meer schuld en duurt het veeeeel langer voor alles is betaald. De grote mannen kunnen niet eens hun personeel en in gehuurde loonwerkers meer betalen een kleine kan mooi het werk met eigen mechanistie verzetten om dat het niet zo groot is krijgt de kleine zijn werk gewoon klaar en zit de grote weer te tellen hoe hij alles moet betalen.

 • no-profile-image

  wimkroft@wp.pl

  De kleintjes stoppen ermee omdat ze het zat zijn en de grote omdat ze het financieel niet meer kunnen trekken. Hier zijn de kleine melkveehouders tot 15 koetjes en de grote van boven de honderd.

 • no-profile-image

  nuchtere boer

  Er zijn veel grote stallen gebouwd, moesten gefinancierd worden, vaak kwam de financiering alleen maar rond als de desbetreffende boer op aan dringen van de bank er ook een grote hoeveelheid qoutum bij kocht en de daarbij horende koeien ,in sommige gevallen 50 tot 70 stuks, nu is de melkprijs op een dramaties laag nieveau nu mogen die boeren er toch vanuit gaan dat diezelfde bank hier soepel mee omgaat anders is het einde verhaal.
  Ik waag het te betwijfelen of grote bedrijven hier sterker uit komen.

 • no-profile-image

  reageerder

  @ dairyfarmer, the north

  je zegt dat een gemiddeld bedrijf 50 tot 60 koeien telt, volgens mij stond afgelopen week in de boerderij dat een gemiddeld bedrijf ergens achter aan de 80 koeien heeft

 • no-profile-image

  eco

  Wat zijn grotere melkveehouders in Nederland? Hebben die 5 ton melk, 1 mln kg melk of nog meer? Er wordt hier vegeleken met ondernemers met personeel. In Nederland zijn toch ook gezinsbedrijven die 1 mln kg melk melken.

 • no-profile-image

  frans

  natuurlijk de grote boeren zitten vaak in het bestuur en zorgen goed voor zichzelf. extra toeslag bij levering en extra korting bij aankoop en naar ik links en rechts hoor ook al beduidend lagere te betalen rente. verder houden de grote boeren met meer dan 100 koeien ook al apart vergadering, om elkaar hiervan goed op de hoogte te brengen ten koste van de andere helft van de boeren.

 • no-profile-image

  kleine boer

  klopt, de grote boeren gaan op 2 april weer vergaderen en jan siem komt ook om te kijken hoe krijgen we de kleine boer weggewerkt en zo goedkoop mogelijk. kunnen ze gelijk zijn grond ook over nemen. let op de kleine boer betaalt nog lto contributie maar niet lang meer. lto doe liever iets voor de kleine boer bijvoorbeeld ook een aparte vergadering over hoe werken we de grote boeren weg?? hebben wij weer speelruimte.

 • no-profile-image

  centje

  Iedere melkveehouder komt sterker uit de crisis ; nu gaan ze eens een keer op de kosten letten.

 • no-profile-image

  freek

  "grote boeren" en banken zijn geen vrienden maar 2 bedrijven met een overeen komst. De mensen bij de bank zijn niet je vrienden als het niet goed gaat en zonder blikken of blozen trekken ze het tafelkleed onder je bord vandaan
  Zie ik hier wel gedwongen verkoop van diverse bedrijven, 2 km hier vandaan is een boerderij verkocht door de bank voor 3.25 miljoen. 2miljoen minder dan dat het een jaar geleden voor was betaalt
  En we praten hier over 1000 koeien geen 60. Mijn baas eigenaar van 8000 koeien heeft grote problemen om de financiring rond te krijgen voor zijn nieuwste aankoop en staat daardoor 3.5 mil te verliezen

 • no-profile-image

  gert

  grote bedrijven in amerka zitten al in de problemen

 • no-profile-image

  Gert

  Grote boeren: wat en wie zijn dat, hoeveel kg melk of personeel of hoeveel koeien?? Hoe dan ook er is geen een groep(groot, middel, middelgroot, klein) die zegt dat ze als eerste stoppen vanwege de financiering. Toch ben ik ervan overtuigd dat een familie bedrijf met de (veelvoorkomende)70-100 koeien het sterkst staan. Waarom? Personeel? je betaalt uiteindelijk jezelf, en je kunt wel een keer een maand wat minder overmaken. Vaak is het op zo'n bedrijf zo geregeld dat de dagelijkse terugkerende dingen weinig tijd kosten. Ook financieel zijn ze vaak goed georganiseerd en weten waar de kansen en bedreigingen liggen. Verder wordt er op familie bedrijven niet veel en niet onnodig geinvesteerd als er al 70-100 koeien zijn.

 • no-profile-image

  gert

  als de melkprijs nog een jaar zo blijft vallen er ook wel grote melkveebedrijven om,al zullen sommige boeren dat nu ontkennen

 • no-profile-image

  Patrick

  Helemaal mee eens Gert !

  In Oost Europa worden al sluitingen aangekondigd voor het najaar.
  En dan spreken we van bedrijven met iets minder dan 1000 koeien.

 • no-profile-image

  henk

  een cursus bodybuilding is nooit weg

 • no-profile-image

  Boer

  @Willem Kroft
  boeren met 15 koeien?
  ik denk dat die in NL op 2 handen te tellen zijn
  wat is klein trouwens tegenwoordig?
  50,60 koeien? die bedrijfjes zijn er nog genoeg

 • no-profile-image

  Econoom

  Alleen grotere melkveehouders hebben de kans van overleven! Het is nog nooit anders geweest. Maar de voor waarde is je moet het heel goed doen met twee benen op de grond. Waarvan een voet stevig op de portemonee, anders rooft de overheid deze leeg!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.