Home

Achtergrond

Groningse gemeentes niet blij met provincie

De Groningse gemeentes Vlagtwedde en Stadskanaal vinden dat de provincie geen intensieve veehouderij mag uitsluiten.

Ze laten dat in een zienswijze over het provinciale omgevingsplan duidelijk weten. Het agricluster dat ze samen planden wordt in haar mogelijkheden door de provincie beperkt. Onwetenschappelijk en bovendien slecht voor de werkgelegenheid. Zo vat beleidsmedewerker Klaas Gringhuis de omstreden beslissing van de provincie Groningen samen. "Wij staan helemaal niet onwelwillend tegenover de komst van varkens- of pluimveebedrijven. Het zou een stimulans kunnen betekenen voor de lokale economie. Die staat er weinig florissant voor."

De gemeenten, samen goed voor circa 40.000 inwoners, zien brood in een 47-hectare groot agricluster. Door de clustering denken de gemeenten de schade voor het landschap of de natuur juist te kunnen beperken. "De gemeentes hebben zetmeelaardappelverwerker Avebe en ingrediëntenproducent Ten Kate reeds binnen de grenzen, en het lijkt ons interessant primaire bedrijven op een bedrijventerrein te verenigen met verwerkende industrie."

De provincie reageerde op de zienswijze van Vlagtwedde door zelf een zienswijze over het bestemmingsplan voor het "bedrijventerrein Zuid" in te dienen. Daarin eist ze dat de gemeentes expliciet de komst van intensieve veehouderijen uitsluiten.

Gringhuis: "maar wat is intensief? Een bedrijf met heel veel koeien of kippen maakt wat ons betreft weinig verschil. Erg consequent kun je de provincie niet noemen. We zeggen niet: wij willen per se kippen- en varkensbedrijven, maar waarom de mogelijkheid uitsluiten."

Lees ook: 'Vestiging intensieve veehouderijen expliciet uitsluiten'

Of registreer je om te kunnen reageren.