Home

Achtergrond

Groninger gunt hond een extraatje

Een Groninger veehouder deed vanochtend wat veel collega’s van hem al eerder deden: hij liet de melktank ook leeglopen.

Hij liet de melk niet in de sloot lopen, maar via het erf in de gierkelder. Gebruik van een slang was misschien netter geweest, maar zou dan weer spijtig zijn voor de hond. Zo was er in ieder geval nog één die van de melk kon genieten. Foto Jan Bouwman

Boeren bekijken de machines die Niestijl Mechanisatie in het Groningse Siddeburen aanbiedt. Het zijn occasions, zegt bedrijfsmanager Hans van Dam. ”We hebben nieuwe machines gekocht. Daarom houden we afdingdagen. Kopers kunnen afdingen op de prijzen voor occasions. Er is veel belangstelling voor de trekkers, werktuigen en kranen. In de eerste helft van januari was het rustig, maar daarna is de handel aangetrokken. We lopen ten opzichte van vorig jaar niet ver achter.” Foto Harry Tielman

Leerlingen van AOC Friesland en collega-leerlingen van de Noord-Friese Landwirtschaftsschule uit Bredstedt (Sleeswijk-Holstein) bezoeken het grootschalige melkveebedrijf van de familie Pon in Garnwerd. Op deze derde dag van de jonge boerenuitwisseling was het een Gronings programma. Ook de FrieslandCampina-fabriek in Bedum werd bezocht, vertelt Saapke Miedema van Fryke Rie. Foto Jan Bouwman

Met de schaar in de hand lijkt het alsof een medewerker van Staatsbosbeheer het kapsel van de Hooglanders bijwerkt. Dit blijkt toch iets anders te liggen. Vier keer per jaar worden de Hooglanders uit het natuurgebied De Beerster Hoogte tussen het Groningse Finsterwolde en Beerta bij elkaar gedreven. Bij de 66 dieren wordt dan gecontroleerd op ze de oornummers nog hebben. Om die te kunnen lezen moet eerst het haar uit de oren worden geknipt. Bij het verzamelen krijgen de kalveren ook oornummers. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.