Home

Achtergrond 3 reacties

Groninger boeren vrezen buizenplan voor chemiepark

De percelen van minstens zestig boeren worden doorsneden wanneer een buisleidingenstraat wordt aangelegd tussen de Eemshaven en het chemiepark Delfzijl.

Dat vreest de LTO Noord- afdeling Groningen. Het zogeheten Leermens-tracé wordt voorgesteld in het Provinciaal Omgevingsplan. De stichting Utilitaire Faciliteiten Ontwikkeling Oosterhorn (UFO) stelde het op. Het ambitieuze project kan via de plaatsen Holwierde, de Eems-Dollard en Leermens worden aangelegd.

De rapporteurs achten het hoogstwaarschijnlijk dat wordt gekozen voor een 27 kilometer lang tracé. Er moet een strook grond van 50 meter breed worden gereserveerd, dat zomaar door boerenland kan snijden. De 25 leidingen hebben diameters variërend van 10 tot 200 centimeter.

Waterhuishouding

”We hebben de buisleidingenstraat tussen Pernis en Antwerpen in ons hoofd”, aldus Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord Groningen. Toen moesten zeker honderd boeren wijken voor de ambities van het chemisch complex.

”De buizen moeten bereikbaar blijven voor onderhoud, dus mag straks bovengronds niets verbouwd worden. Bovendien worden bodem en waterhuishouding volgens Sinnema aangetast. Drainages worden doorsneden. De gevolgen voor de boeren zijn nog niet goed bekeken”, vindt Sinnema, die pleit voor een aparte landbouweffectenrapportage.

Diverse partijen, waaronder Nuon, RWE en Gasunie, zijn voorstanders. Het scheelt de ondernemingen fors aan transportkosten. Als de plannen doorgaan wordt in 2012 met de aanleg begonnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Regina Veenstra

  Mooi gezegd ,maar we hebben het hier wel over 50 buizen met daarin oa chemische stoffen.Wat je niet wil dat wil je niet,wij burgers in de stad groningen staan achter deze boerenen zoals iemand al schreef op tv noord-niuews (kolencentrale) als straks in de toekomst de hele boel vervuilt is en jullie kelinkinderen mismaakt geboren worden... dan,vul ik aan geeft er niemand zich thuis in de politiek.Ze hebben meer van die plannetjes een kolencentrale gestookt op russische kolen.,een chemische grootfabrikant uit china met kunststoffen voor auto,s een opslag van 1000? megaton CO2 in de gasvelden en zee.Het zijn kapatalische plannetjes bedacht vanuit de subsidie-graaierij. Luchtballonnetjes waar het geld nog voor moet aankomen.Waar ik me aan stoor is dat we opgevoed zijn met morele waarden, maar deze voor de bestuurders (gevoed de wetenschap ) niet bestaan. Het is zoiets als het vervangen van de functie van de zon voor de maan. De waarheid is dat we straks niet van de straatstenen of van chemie kunnen eten.Dat hebben de heren niet voor ogen.Die arrogantie. Dat er ook morgen nog grond moet zijn om het eten te verbouwen.Onbetaallbaar is het om het CO2 te verwijderen (mocht het niet werken heb ik gelezen) Het is niet voor niets dat er nu al de bijenverdwijnziekte is uitgebroken.

 • no-profile-image

  hans

  Als dat zo veel geld scheelt kunnen ze indien nodig de gewassen toch wel vergoeden. En dikke huur betalen voor het land. Of zie ik dit verkeert, doet de nam ook

 • no-profile-image

  Jack

  De leidingenstraat tussen Pernis en Antwerpen staan wel degelijk gewassen op. Ook de waterhuishouding is prima geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.