Home

Achtergrond

Grondverzet

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is de lang geleden bestelde bulldozer bij ons aan het werk. Na vier dagen ziet onze directe omgeving er een stuk beter uit.

Het weer zat ons niet mee. We hebben in het najaar en in de winter behoorlijke natte perioden gehad waardoor de bulldozer niets kon uitrichten op de hellingen van ons terrein. Maar nu is het droog en is hij eindelijk aan de gang.

De machinist, 73 jaar (!) en tevens eigenaar van het bedrijf, is een apart geval. Tact en diplomatie zijn sleutelwoorden om hem te laten doen wat wij graag willen. Geen teamplayer en duidelijk gewend zijn eigen gang te gaan. Vanaf het moment dat hij ons terrein opreed, durft echtgenoot geen stap meer buiten de deur te zetten. De werkzaamheden nauwlettend in de gaten houden is de enige manier om nog iets van onze plannen gerealiseerd te zien. Steeds opnieuw moet het onbesuisde gedrag van de machinist beteugeld worden en aanwijzingen moeten op z’n minst vier keer herhaald worden. Ik bewaak de telefoonkabel als ware het mijn enigst kind en leer in korte tijd nieuwe Franse woorden. Meneer Bergerot praat in zichzelf en bezigt nogal ferme taal als de dingen niet gaan zoals hij dat wil. Luid vloekend zit hij de hele dag in zijn cabine. Alleen voor het warm eten daalt hij af van zijn mobiele troon, lijkt meer ontspannen en laat de bulldozer even voor wat-ie is.

Nu de walnootbomen allemaal verwijderd en ontworteld zijn, kunnen we gaan inzaaien. De plannen zijn weer bijgesteld en in plaats van mais, komt er 6 ha gras. De bulldozer heeft ook een nieuwe, minder steile weg naar de minicamping gemaakt. En de kampeerplek heeft nu een vlak en ruim plateau waar gemakkelijk vijf tot zes caravans kunnen staan. We weten het inmiddels: de mouwen mogen weer opgestroopt worden.

Foto's: Alinda van Dijk

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.