Home

Achtergrond 307 x bekeken

Grondstoffenprijzen drukken aandelen voedingsbedrijven

De aandelen van voedingsmiddelenproducenten zijn afgelopen week gekelderd door gestegen grondstoffenprijzen en negatieve economische berichten.

Kraft Foods verloor 7,9 procent en staat op het laagste niveau in 52 weken. Het aandeel stijgt mogelijk nu onder meer waarderingsagentschap Standard & Poor’s koopadvies afgeeft. General Mills en Pepsico, producent van onder meer Lays chips, leverden ieder ruim 6 procent in. Het aandeel zakte vooral in vanwege stijgende prijzen voor tarwe en mais op de termijnmarkt in Chicago. Die maken productie duurder, terwijl de afzet moeilijker wordt.

Het IMF schat dat de Amerikaanse economie 1,6 procent krimpt. Het aandeel Danisco leverde op weekbasis het meest in: 21,9 procent. De Deense producent van voedingsingrediënten verloor een week eerder al 9 procent. Beleggers reageerden dinsdag direct toen de firma bekend maakte voor dit boekjaar geen verbetering van het resultaat te verwachten. De Ierse kaasmaker Kerry Group zag het aandeel fors stijgen nadat het bekendmaakte een 7 procent hogere winst te verwachten.

Relatief hogere grondstofprijzen maken investeringen door boeren gemakkelijker, waardoor aandelen van agro-chemische concerns stegen. Monsanto, marktleider op het gebied van zaaigoed, won ruim 3 procent en Syngenta, marktleider in gewasbeschermingsmiddelen, ruim 4 procent.

De week verliep na weken van zware verliezen goed voor de Amerikaanse vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods. De aandelen wonnen respectievelijk 4,8 en 1,5 procent aan waarde. De 100 miljoen dollar die Tyson ontvangt voor de verkoop van XL Foods viel goed. Smithfield Foods werd geremd door de slechte schuldenpositie. Beide bedrijven liften vooral mee op goede resultaten die concurrent Sanderson Farms bekendmaakte.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.