Home

Achtergrond

Groente drijft Britse inflatie op

Sterk gestegen groenteprijzen hebben er voor gezorgd dat de Britse inflatie vorige maand is toegenomen naar 3,2 procent vergeleken bij 3 procent een maand eerder.

Groente is vooral duurder door de aanzienlijke lagere koers van het Britse pond tegenover de euro. Ook fruit, graanproducten, brood en vlees waren duren, meldt het Office of National Statistics. De Retail Price Index, waarin ook woningkosten zijn meegenomen, lag in februari echter voor het eerst in 49 jaar op nul procent. In januari kwam de RPI nog 0,1 procent hoger uit dan een jaar geleden.

De aanhoudende daling van dit inflatiecijfer komt vooral door de lage hypotheekrente die nu in veel gevallen op een half procent ligt. De verdere daling van de RPI wakkert de vlees aan dat Groot-Brittannie een langere periode van deflatie tegemoet gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.